Elon Musk osti itsensä Twitterin suurimmaksi omistajaksi, nyt twiiteillään osakekursseja heiluttanut Musk ajaa palveluun mahdollisuutta editoida twiittejä

Twitterin toimitusjohtaja huomauttaa, että Elon Muskin kyselyllä on merkittäviä seurauksia, ja pyytää käyttäjiä äänestämään huolellisesti.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk.

5.4. 10:29

Sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Musk osti hiljattain 9,2 prosenttia Twitterin osakkeista, mikä teki hänestä myös yhtiön suurimman osakkeenomistajan.

Nyt Musk käyttää valtaansa Twitterissä alustalle sopivaan tapaan – twiittaamalla. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Musk julkaisi maanantaina Twitterissä kyselyn, jossa hän tiedustelee, pitäisikö palveluun saada editointityökalu.

Twitter on surullisenkuuluisa siitä, että sinne lähetettyjä viestejä ei voi jälkikäteen muokata.

Musk oli muotoillut kysymyksensä vielä humoristisesti väärinkirjoitettuun muotoon alleviivatakseen editointityökalun tarpeellisuutta.

Twitterin toimitusjohtaja Parag Agrawal antoi ymmärtää vastauksessaan Muskin twiittiin, että kysely otetaan yhtiössä vakavasti.

”Tällä kyselyllä on merkittäviä seurauksia. Olkaa ystävällisiä ja äänestäkää huolellisesti”, Agrawal kirjoittaa.

Tiistaipäivään mennessä kyselyyn oli vastannut yli kaksi miljoonaa käyttäjää. Editointityökalua kannatti 74 prosenttia ja vastusti 26 prosenttia vastaajista.

Aprillipäivänä Twitter vitsaili omalla tilillään editointityökalun esittelemisellä.

Kun joku kysyi, onko Twitter tosissaan, vastattiin yhtiön tililtä, että ”emme voi vahvistaa emmekä kiistää, mutta saatamme muuttaa lausuntoamme jälkikäteen”.

Kyseisessä viestissä tiivistyy editointityökalun ongelmallisuus.

Editointityökalua on puolustettu sillä, että harmilliset pienet näppäinvirheet sun muut jäävät nolosti esille, ellei twiittiä poista ja kirjoita uutta.

Editointilupaa taas vastustetaan siksi, että twiittien muokkaaminen jälkikäteen aiheuttaisi vain ylimääräistä hälinää ja ketjuuntunutta kaaosta.

Jos joku twiitti esimerkiksi lähtee kiertämään ja se saa paljon vastauksia, mutta alkuperäinen twiittaaja muuttaa aloitusviestin merkitystä täysin toiseksi, on väärinymmärtämisen ja disinformaation leviämisen mahdollisuus todellinen.

Eräs Twitter-käyttäjä kommentoikin Muskin kyselyyn, että editointityökalun voisi ottaa käyttöön kahdella ehdolla:

”Se on tarjolla vain muutaman minuutin, 5–10 minuutin ajan. Editoinnista syntyy pieni linkki, joka näyttää mitä on editoitu. Näin syntyy julkinen rekisteri, mutta se antaa twiittaajalle myös mahdollisuuden korjata yksinkertaisia virheitä ilman, että seuraajia tarvitsee herätellä uudella twiitillä”, nimimerkki Everyday Astronaut kirjoittaa.

”Kuulostaa kohtuulliselta”, Musk vastasi.

Elon Muskin Twitter-omistus paljastui maanantaina Muskin Yhdysvaltain finanssivalvoja SEC:lle jättämästä ilmoituksesta. Kauppa ampui Twitterin osakekurssin yli 27 prosentin nousuun.

Muskin Twitteriin liittyvät tekemiset ovat nostaneet eri sijoituskohteiden arvoa myös aiemmin. Hänen twiiteillään on ollut vaikutusta muun muassa Teslan, Gamestopin, bitcoinin ja dogecoinin kaltaisten sijoituskohteiden kursseihin.

Lue lisää: Miljardööri Elon Musk liikuttaa twiiteillään miljardeja euroja, ja jatkossa huomionhakuiseksi narsistiksi haukutun miehen valta vain kasvaa – ”Hän haluaa osoittaa, että on isompi kuin koko maailma”

Muskin seuraajajoukko on kasvanut Twitterissä varsin nopeasti. Vielä helmikuussa 2021 hänellä oli yli 45 miljoonaa seuraajaa. Nyt runsasta vuotta myöhemmin seuraajamäärä on kasvanut jo 80,4 miljoonaan.

Musk tunnetaan myös hämmentävistä Twitter-tempauksistaan. Esimerkiksi maaliskuun puolivälissä hän haastoi Twitterissä kaksintaisteluun Venäjän presidentti Vladimir Putinin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita