Yhdysvallat pysäytti Venäjän valtionlainojen maksut, Venäjää uhkaa taas maksukyvyttömyys

Venäjä on toistaiseksi voinut käyttää valtionlainojensa maksuun jäädytettyjä valuuttavarantoja, mutta nyt se on estetty.

Venäjän valtio on käyttänyt valtionlainojensa maksuissa välittäjäpankkina JP Morgan Chasea.

5.4. 10:43

Yhdysvaltain viranomaiset pysäyttivät maanantaina Venäjän valtionlainojen maksusuoritukset Venäjän keskuspankin amerikkalaispankkeihin jäädytetyistä valuuttavarannoista.

Venäjän valuuttavarantoja jäädytettiin talouspakotteilla sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun loppupuolella.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri on kuitenkin sallinut Venäjän maksaa jäädytetyistä varoista dollarimääräisten valtionlainojen korkoja tapauskohtaisesti.

Maanantaina ministeriön tiedottaja ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, etteivät maksut enää onnistu jäädytetyistä varoista. Venäjän oli määrä maksaa maanantaina yli 600 miljoonaa dollaria (noin 550 miljoonaa euroa) valtionlainojen haltioille.

Lue lisää: Venäjä ilmoitti aikovansa maksaa jätti­lainansa ruplilla – tästä hämmentävässä tarjouksessa on kysymys

Päätös kiristää talouspakotteita Venäjää kohtaan ja merkitsee sitä, että maan täytyy etsiä varat muista lähteistä.

Ministeriön tiedottajan mukaan Venäjän valtion täytyy päättää, käyttääkö se yhä käytettävissä olevaa ulkomaan valuuttaansa velkojensa maksuun vai muihin tarkoituksiin, kuten Ukrainan sodan rahoittamiseen.

Jos Venäjä luistaa valtionlainojensa suorituksista, maa julistetaan maksukyvyttömäksi.

Venäjä on käyttänyt tähän asti valtionlainojensa suoritusten edelleen välitykseen yhdysvaltalaista JP Morgan Chase -pankkia.

Reutersin lähteen mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kielsi pankkia välittämästä maksuja eteenpäin maanantaina.

Lainamaksujen eräpäivissä on lähteen mukaan 30 päivän armonaika, joten Venäjän vajoaminen maksukyvyttömyyteen ei ole välitön uhka.

Lue lisää: Venäjällä kansa köyhtyy, pankit halvaantuvat ja näkö­piirissä on paha taantuma: ”Venäjän talous on hyvin hauraassa tilassa”, sanoo ekonomisti

Venäjältä erääntyi maanantaina maksettavaksi 552,4 miljoonan dollarin lainamaksusuoritus ja 84 miljoonaan dollarin arvosta korkoja vuonna 2042 erääntyvästä lainasta.

Venäjällä on ulkomaan velkaa kaikkiaan 40 miljardin dollarin arvosta yhteensä 15 valuuttamääräisellä valtionlainalla.

Talouspakotteista huolimatta Venäjän on sallittu maksaa ainakin viiden valtionlainansa korkoja velkojille sen jälkeen, kun maa hyökkäsi Ukrainaan. Viimeksi Venäjä maksoi lainojensa haltijoille korkoja dollareissa viime viikon torstaina.

Venäjä on väläytellyt mahdollisuutta maksaa lainasuorituksiaan myös ruplissa dollareiden tai eurojen sijasta, mutta sen on markkinoilla katsottu tarkoittavan maksukyvyttömyyteen johtavaa lainaehtojen rikkomusta.

Pakotteiden takia Venäjän valtiolla ei ole mahdollisuutta hankkia uutta lainaa kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta.