Venäläis­pankki VTB maksoi euro- ja dollari­määräisten velkojensa korkoja ruplilla

Venäjän toiseksi suurin pankki maksoi maanantaina kuponkikorkojaan ruplissa.

Valtio-omisteinen VTB on Venäjän toiseksi suurin pankki.

5.4. 17:49

Pakotteiden kohteena oleva venäläispankki VTB on maksanut euro- ja dollarimääräisten velkojensa kuponkikorkoja ruplissa. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän arvopaperikeskus.

Valtio-omisteinen VTB, joka on Venäjän toiseksi suurin pankki, maksoi viranomaisille tekemänsä ilmoituksen mukaan kuponkikorkoja kahdelle ulkomaan valuutan määräiselle lainalleen ruplissa.

Asiakirjojen mukaan VTB maksoi maanantaina kuponkimaksuina yhteensä 255,7 miljoonaa ruplaa eli nykykurssilla noin 3,10 miljoonaa dollaria kahdesta euromääräisestä joukkovelkakirjalainastaan ja 312,3 miljoonaa ruplaa viime vuonna liikkeeseen lasketusta dollarimääräisestä joukkovelka­kirjalainasta.

Venäjän kykyä hoitaa velkojaan ulkomaisissa valuutoissa on seurattu viime aikoina tarkasti. Maa on tähän saakka onnistunut välttämään maksukyvyttömyyden pakotteista huolimatta, mutta maanantaina Yhdysvaltojen viranomaiset pysäyttivät Venäjän valtionlainojen maksusuoritukset Venäjän keskuspankin amerikkalaispankkeihin jäädytetyistä valuuttavarannoista.

Myös esimerkiksi venäläisellä timanttikaivosyhtiö Alrosalla ja Venäjän valtion rautatieyhtiöllä on ollut vaikeuksia velkojensa hoitamisessa pakotteiden takia, Reuters kertoo.

Jos Venäjä ei kykene hoitamaan velkojaan tai se maksaa niitä ruplissa, maa ajautuu maksukyvyttömyyteen.

Pakotteet ovat jo nyt estäneet Venäjältä pääsyn kansainvälisille lainamarkkinoille, mutta maksukyvyttömyys estäisi pääsyn edelleen siihen saakka, kunnes kaikille velkojille on maksettu ja kaikki maksukyvyttömyyteen liittyvät oikeusjutut on ratkaistu, Reuters kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita