Venäjä maksoi dollari­määräisiä jätti­velkojaan ruplissa, koska sen oli sanojensa mukaan ”pakko” – nyt maa ajautuu taas kohti maksu­kyvyttömyyttä

Venäjä luisuu jälleen vauhdilla kohti maksukyvyttömyyttä.

Venäjä on yrittänyt maksaa dollarimääräisiä lainojaan ruplissa.

6.4. 14:10 | Päivitetty 6.4. 17:31

Venäjä ajautuu jälleen kohti maksukyvyttömyyttä. Maksukyvyttömyyden riski kasvoi jälleen olennaisesti keskiviikkona, kun lännen talouspakotteiden kohteena oleva maa kertoi maksaneensa erääntyviä valtionvelkojaan ruplissa.

Maan talousministeriö sanoi keskiviikkona, että Venäjän oli pakko toimia näin, sillä nimeltä mainitsematon ulkomaalainen pankki ei suostunut käsittelemään Venäjän maksusuoritusta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä myös sanoi aikovansa jatkaa maksujaan ruplissa, niin kauan kuin sen ulkomaanvaluuttavarannot ovat pakotteiden takia jäädytettyjä.

Venäjän valtiovarainministeriö arvioi maaliskuun puolivälin tienoilla, että pakotteiden seurauksena noin puolet maan keskuspankin runsaan 600 miljardin dollarin valuuttavarannoista on jäädytetty.

Yhdysvaltain viranomaiset pysäyttivät maanantaina Venäjän valtionlainojen maksusuoritukset Venäjän keskuspankin amerikkalaispankkeihin jäädytetyistä valuuttavarannoista.

Venäjän talousministeriön mukaan maa yritti maksaa lainojensa kuponkikorkoja noin 600 miljoonalla eurolla, mutta nimeltä mainitsematon ulkomaalaispankki ei Venäjän mukaan suostunut käsittelemään maksua. Tästä syystä Venäjän oli sanojensa mukaan pakko maksaa velkojilleen ruplissa.

Venäjä on tähän asti käyttänyt valtionlainojensa suoritusten edelleen välitykseen yhdysvaltalaista JP Morgan Chase -pankkia.

Reutersin lähteen mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kielsi pankkia välittämästä maksuja eteenpäin maanantaina.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Venäjän valuuttavarantoja on jäädytetty talouspakotteilla hyökkäyksen jälkeen.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri ilmoitti, ettei se anna Venäjän maksaa dollarimääräisiä valtionlainoja jäädytetyistä varoista. Tähän asti ministeriö on antanut Venäjän maksaa valtionlainojen korkoja jäädytetyillä varoillaan tapauskohtaisesti.

Maanantaina ministeriön tiedottaja ilmoitti, etteivät maksut enää onnistu jäädytetyistä varoista. Venäjän oli määrä maksaa maanantaina yli 600 miljoonaa dollaria (noin 550 miljoonaa euroa) valtionlainojen haltioille.

Päätös kiristää talouspakotteita Venäjää kohtaan ja merkitsee, että maan täytyy etsiä varat muista lähteistä.

Ministeriön tiedottajan mukaan Venäjän valtion täytyy päättää, käyttääkö se yhä käytettävissä olevaa ulkomaan valuuttaansa velkojensa maksuun vai muihin tarkoituksiin, kuten Ukrainan sodan rahoittamiseen.

Venäjän valtionlainat erääntyi maanantaina. Jos Venäjä luistaa lainoja koskevista maksusuorituksista, se julistetaan maksukyvyttömäksi. Käytännössä Venäjällä on 30 päivän armonaika maksujen suorittamiseen. Jos korkoja ei sen aikana makseta, Venäjä katsotaan ulkomaanvaluuttalainojensa osalta maksukyvyttömäksi.

Venäjän mielestä maksukyvyttömyyden uhka on puhtaasti ”keinotekoinen tilanne”.

”Teoriassa maksukyvyttömyys on mahdollinen, mutta se olisi täysin keinotekoinen tilanne. Aidolle maksukyvyttömyydelle ei ole mitään perusteita”, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov Reutersin mukaan.

Peskovin mukaan Venäjällä on ”kaikki mahdolliset resurssit” velkojensa maksamiseen. Hän myös sanoi, että Venäjä saattaa jatkossakin maksaa lainojaan ruplilla.

Edellisen kerran Venäjän valtio julistettiin maksukyvyttömäksi valuuttamääräisten joukkolainojen takia runsaat sata vuotta sitten.

Tuolloin Venäjällä valtaan tulleet kommunistit eivät suostunut maksamaan Venäjän keisarikunnan aikaisia ulkomaan velkoja. Ruplamääräisten joukkolainojen takia Venäjä ajautui maksukyvyttömäksi myös maan vuoden 1998 talouskriisin aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita