Danske Bankin asiakkaat ovat putsanneet amerikkalaisia osakkeita salkuistaan – yhden sotayhtiön osakkeen suosio nousee

Danske Bankin mukaan epävarmuus osakemarkkinoilla jatkuu, mutta taantumaa ei ole näköpiirissä.

Danske Bank kertoo, että Yhdysvaltojen markkinoiden osuus sen sijoittajien salkuissa on suurin piirtein puolittunut vuodessa.

6.4. 16:19

Yhdysvaltalaisten osakkeiden osuus Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakesalkuissa on laskenut vuodentakaisesta, pankki kertoo.

Vuosi sitten maaliskuussa Yhdysvaltojen osuus osakekaupan vaihdosta oli 22 prosenttia, kun nyt osuus laski runsaaseen kymmeneen prosenttiin.

Yhdysvallat on silti suomalaissijoittajien toiseksi suosituin markkina.

Danske Bankin analyysin mukaan taustalla on osittain Yhdysvaltain markkinoilla viime vuonna noussut meemiosakeilmiö, joka nosti uusia osakkeita myös suomalaisten salkkuihin.

Sittemmin meemiosakebuumi on laantunut.

”Game Stop ja AMC olivat eniten meemiosakeilmiöstä hyötyneitä osakkeita. Nyt kumpikaan osake ei löydy vaihdetuimpien osakkeiden listojen kärjestä”, sanoo Danske Bankin seniorianalyytikko Kaisa Kivipelto.

”Toinen Yhdysvaltojen osuutta pienentävä tekijä voi olla korkojen nousu, joka tekee kasvuyhtiöistä vähemmän houkuttelevia.”

Maaliskuussa Yhdysvaltain markkinoiden ostetuin osake oli miehittämättömiä lennokkeja valmistava Aerovironment. Sen kurssi nousi voimakkaasti, kun Yhdysvaltojen hallinto kertoi tukevansa Ukrainaa yrityksen lennokeilla.

Osakemarkkinat suistuivat laskuun helmikuun lopussa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kurssit ovat sittemmin palautuneet.

Suomalaiset käyttivät kurssilaskua hyödykseen, sillä Danske Bankin asiakkaat ostivat enemmän osakkeita kuin myivät sekä helmikuussa että maaliskuussa.

”Pitkäjänteisen sijoittajan on hyvä pitää silmät auki kriiseissä, koska epävarmuuden aikana myyntipaine saattaa heikentää myös sellaisten yhtiöiden kursseja, joiden näkymiin kriisi ei vaikuta. Salkun hajautus kuitenkin korostuu nyt, koska epävarmuus saattaa yhä jatkua”, Kivipelto sanoo.

Venäjä-liiketoiminnoista kärsivä Fortum nousi Suomessa myydyimpien osakkeiden kärkeen maaliskuussa.

Sen sijaan sijoittajat näyttivät uskovan Nokian renkaiden toipumiseen, sillä osake oli ostetuimpien joukossa Sammon ja Nordean jälkeen.

Kivipellon mukaan Danske Bank ei odota taantumaa, mutta osakemarkkinoilla on yhä epävarmuutta. Pankki suosittaa neutraalia painotusta osakkeissa.

”Osakkeiden sisällä suosimme teollisuusyhtiöitä hyvän tuloskasvuodotuksen vuoksi, kun taas päivittäistavarasektori on alipainossa heikon hinnoitteluvoiman ja haastavan arvostustason vuoksi.”

RAHOITUSLAITOS Euroclear Finland kertoi viime viikolla, että Suomessa on ylitetty miljoonan osakkeenomistajan raja.

OP:n keskiviikkona julkaisemien tietojen mukaan suomalaiset osakesijoittajat ovat aiempaa nuorempia. OP:n tilastojen mukaan sen asiakkaina olevien osakesijoittajien mediaani-ikä on viiden viime vuoden aikana laskenut kymmenellä vuodella.

Viime vuonna sijoittajien mediaani-ikä oli 42 vuotta, kun taas vuonna 2016 se oli 52 vuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan