Suklaan välityksellä tarttunut salmonella sairastuttanut yli sata Euroopassa, tauti­virasto varoittaa voimakkaista oireista

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus on tiedottanut, että Kinder-munat liittyvät tapauksiin.

Kinder-munia epäillään salmonellatartuntojen lähteeksi, mutta tuotteita valmistava Ferrero kertoo, että mistään testierästä ei ole löydetty salmonellaa.

6.4. 19:19

Ainakin yhdeksässä Euroopan maassa on havaittu salmonellatapauksia, jotka ovat ilmaantuneet suklaan syömisen jälkeen, kertoo Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC).

”Epätavallisen korkea määrä lapsia on joutunut sairaalaan. Joillakin on vakavia oireita, kuten veriripulia”, keskus kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Italialainen makeisyhtiö Ferrero on vetänyt takaisin useampia eriä Kinder Surprise -suklaamunia Espanjassa, Britanniassa ja Irlannissa.

Ferreron mukaan toimet ovat ennaltaehkäiseviä. Yhtiön mukaan missään Kinder-tuotteissa ei oltu testeissä havaittu salmonellaa.

ECDC ei maininnut Ferreroa tai mitään muuta yhtiötä nimeltä tiedotteessaan mutta varoitti keskiviikkona, että tapaukset koskevat enimmäkseen alle 10-vuotiaita lapsia.

Myöhemmin virasto sanoi, että tapauksiin liittyy Kinder-munia, mutta ei selventänyt, onko kyse vain ja ainoastaan kyseisistä tuotteista.

Sveitsiläinen elintarvikeyhtiö Nestle kertoo, että se ei ole vetänyt mitään tuotteita takaisin. Myöskään Lindt & Sprunegli ei ole ilmoittanut takaisinvedoista.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus kertoi tutkivansa yhdessä Euroopan ruokaviraston (EFSA) kanssa 134:ää todennäköistä salmonellatapausta.

Eniten tapauksia on todettu Britanniassa, jossa vahvistettuja sairastapauksia on havaittu vuorokauden sisällä 63 kappaletta. Tapauksia on havaittu myös Ranskassa, Irlannissa, Belgiassa, Saksassa, Luxemburgissa, Hollannissa, Ruotsissa ja Norjassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita