Lentoyhtiö Jetblue tarjosi yllättäen halpalento­yhtiöstä valtavan summan, analyytikkojen epäilyt kaupasta näkyivät osake­kursseissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto suhtautuu tiukasti kilpailua vähentäviin yritysostoihin. Jetblue vakuuttaa kaupan olevan kannattava, mutta Wall Streetin analyytikot ovat toista mieltä.

6.4. 22:12

Yhdysvaltalainen lentoyhtiö Jetblue Airways herätti hämmennystä tiistaina, kun se ilmoitti tarjoavansa 3,6 miljardia dollaria halpalentoyhtiö Spirit Airlinesista. Spirit Airlinesin mukaan tarjous tuli pyytämättä.

Analyytikot kiirehtivät heti kyseenalaistamaan kaupan kannattavuutta tai edes sitä, että viranomaiset antaisivat kaupan toteutua.

Yhtiö tarvitsee kaupalle vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän, kertoo uutistoimisto Reuters. Yhtiön mukaan se on ”erittäin luottavainen” sääntelyn kääntymisestä yhtiön puolelle kaupassa.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on ottanut tiukan linjan sellaisia kauppoja vastaan, jotka saattavat vähentää kilpailua markkinoilla ja nostaa kuluttajahintoja.

Jetblue arvioi saavansa kaupalle kuitenkin luvan. Yhtiön mukaan kauppa laskisi hintoja markkinoilla.

Jotkut analyytikot kuitenkin arvelevat, että hallinto ei niele Jetbluen selityksiä halvemmista hinnoista, sillä yhtiön lennot ovat kalliimpia kuin Spiritin. Jetblue suunnittelee myös vähentävänsä istuinten määrää joissakin Spiritin koneissa.

Valkoisen talon kansallisen talouden neuvoston johtaja Brian Deese ei kommentoinut keskiviikkona Jetbluen kauppoja, mutta sanoi Bidenin hallinnon ottavan konsolidaation eli yhtiöiden yhdistymisen ja siten kilpailijoiden määrällisen vähentymisen markkinoilla ”erittäin vakavasti”.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on jo nostanut kanteen Jetblueta ja American Airlinesiä vastaan, kun ne alkoivat myydä toistensa lentoja kesällä 2020 New Yorkin ja Bostonin alueella. Yhteistyöllä yhtiöt tavoittelivat kilpailuetua alueellisiin kilpailijoihinsa.

Analyytikot myös kyseenalaistavat Jetbluen havittelemien kauppojen hyödyn. Jetbluen edessä voi olla esimerkiksi korkeampia henkilöstökustannuksia.

Mediayhtiö CNBC:n mukaan monet analyytikot Wall Streetillä reagoivatkin Jetbluen kauppahaaveisiin ihmetyksellä. Ihmetys näkyi myös yhtiöiden osakekursseissa: Spiritin osakkeet laskivat 2,6 prosenttia keskiviikkona ja Jetbluen osakkeet putosivat kahdeksan prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita