Venäjä-pakotteiden talous­tuhoista uutta tietoa: Auto­kauppa romahti Venäjällä maaliskuussa 63 prosenttia

Moni länsimainen autonvalmistaja on vetäytynyt Venäjältä maan Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan jälkeen. Myös maahan jääneet toimijat kärsivät osapulasta ja ruplan romahduksesta.

Lada-autoja myynnissä automyymälässä Toljattissa.

7.4. 13:22

Venäjälle asetettujen pakotteiden aiheuttamista tuhoista maan taloudelle tihkuu uusia tietoja.

Maan automyynti supistui viime kuussa rajusti. Moni länsimainen autonvalmistaja on vetäytynyt Venäjältä maan Ukrainassa 24. helmikuuta aloittaman hyökkäyssodan jälkeen. Myös maahan jääneet yhtiöt kärsivät logistiikka- ja tuotanto-ongelmista sekä ruplan romahduksesta.

Venäjällä toimivien eurooppalaisyritysten järjestö AEB kertoo, että uusien autojen myynti Venäjällä romahti maaliskuussa 62,9 prosenttia vuoden takaisesta.

Järjestön kuukausittain julkistamien tilastojen mukaan Venäjällä myytiin viime kuussa reilut 55 000 autoa, joka on noin puolet vähemmän kuin helmikuussa.

Venäjän suurimman autoyhtiön Avtovazin Lada-myynti sukelsi 64 prosenttia ja toiseksi suurimman Kian 68 prosenttia.

Ensimmäisellä neljänneksellä myynti laski 28,4 prosenttia.

Lue lisää: Venäjällä kansa köyhtyy, pankit halvaantuvat ja näkö­piirissä on paha taantuma: ”Venäjän talous on hyvin hauraassa tilassa”, sanoo ekonomisti

AEB-järjestö ei päivittänyt Venäjän automarkkinoiden ennustettaan, eikä tavanomaisesta poiketen kommentoinut tiedotteessaan myyntilukuja.

Tammikuussa järjestö ennusti uusien autojen myynnin kasvun hidastuvan 3,3 prosenttiin viime vuoden 4,3 prosentista.

Venäläinen Centro Credit Bank arvioi uutistoimisto Reutersille, että Venäjän automyynnin supistuminen voi olla kaksinumeroista tänä vuonna, jos myynnin nykyinen laskutahti jatkuu.

Tutkimusyhtiö Autostat ennustaa, että henkilöautomyynti voi romahtaa jopa 35–70 prosenttia tänä vuonna.

Venäjän automarkkinat olivat 2010-luvulla maailman lupaavimpia, mikä houkutteli useita länsimaisia autonvalmistajia perustamaan Venäjälle tehtaita.

Nykyiset myyntimäärät ovat selvästi pienempiä kuin 2010-luvun alun huippuvuosina.

Tiistaina julkistetuista ostopäällikköindekseistä selvisi, että Venäjän palvelualojen aktiviteetti laski maaliskuussa rajuinta tahtia sitten vuoden 2020 toukokuun.

Myös Venäjän teollisuuden aktiviteetti supistui maaliskuussa selvästi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita