Reuters: EU:n kivihiilen tuonti­kiellon voimaan­tulo viivästyy kuukaudella, syynä Saksan painostus

Uutistoimisto Reutersin lähteet kertovat, että kivihiilen tuontikielto tulisi täysimääräisenä voimaan vasta elokuun puolivälissä.

Venäjältä saapunutta kivihiililastia purettiin Salmisaaren voimalaitoksen edessä tiistaina.

7.4. 14:52

Euroopan unionin viidenteen Venäjän pakotekierrokseen sisältyvä kivihiilen tuontikielto tulee täysimääräisesti voimaan vasta elokuun puolivälissä, kertovat uutistoimisto Reutersin lähteet.

Näin ollen kiellon toimeenpano viivästyisi kuukaudella alkuperäisestä suunnitelmasta.

Reutersin lähteiden mukaan viivästys johtuu Saksan painostuksesta.

EU-maiden on tarkoitus hyväksyä kivihiilikielto torstain aikana.

Lue lisää: Komissio esittää kivi­hiilen tuonti­kieltoa Venäjältä, kieltää venäläis­laivojen pääsyn EU-satamiin

Venäläisen kivihiilen kielto on yksi tärkeimpiä viidennen pakotepaketin keinoja. Se on EU:n ensimmäinen selkeästi energiaan liittyvä toimi sitten Ukrainan sodan alun.

Euroopan komissio on alunperin ehdottanut kolmen kuukauden siirtymäaikaa kivihiilestä irtautumiseen. Siirtymäaika koskisi voimassaolevia tuontisopimuksia.

Tämä tarkoittaisi Reutersin mukaan sitä, että Venäjä voisi tuoda kivihiiltä tavalliseen tapaansa vielä 90 päivän ajan sanktioiden asettamisesta.

Reutersin lähteet kuitenkin kertovat, että siirtymäaikaa olisi nyt pidennetty neljään kuukauteen. Pidennys johtuu Reutersin lähteiden mukaan lähinnä Saksan painostuksesta.

Yhden Reutersin lähteen mukaan monet kivihiilen tuontisopimuksista ovat lyhytaikaisia ja ne päättyisivät siirtymäajan kuluessa. Tällä tavoin ostajat välttyisivät sopimusten perumisilta ja siitä mahdollisesti seuraavilta oikeudellisilta riskeiltä.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Lyenin mukaan kivihiilen tuontikielto tarkoittaa Venäjälle neljän miljardin vientitulojen menetystä vuosittain.

Noin 45 prosenttia EU:n käyttämästä kivihiilestä on tullut Venäjältä. Suurimmat käyttäjät ovat Saksa, Hollanti ja Puola.

Kivihiiltä monilta osin tärkeämmät öljy ja maakaasu eivät sisälly nyt pöydällä olevaan pakettiin.

Myös Suomen Keskuskauppakamari kannattaa energiaomavaraisuuden vahvistamista ja venäläisen energiatuonnin katkaisua.

”Suomen kannalta öljyn, kivihiilen ja sähkön tuonti on katkaistavissa nopeasti ja kaasun kanssa on edettävä niin pian kuin mahdollista”, sanoo Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen kauppakamarin tiedotteessa.

Olennaista tässä prosessissa ovat Keskuskauppakamarin mukaan yksityiset investoinnit. Julkinen raha ei kauppakamarin mukaan tule riittämään Venäjästä irtautumisen ja ilmastotavoitteiden vaatimiin investointeihin.