OP:n myöntämien mökkilainojen määrä putosi kolmanneksen viime vuodesta

Mökin ostoon tai rakentamiseen otettujen lainojen määrä on silti edelleen korkea verrattuna koronapandemiaa edeltäneeseen aikaan.

Etätyöskentelyn suosion kasvun myötä mökkien varustetasolta vaaditaan nykyään aiempaa enemmän.

7.4. 16:59

Viime vuonna koronapandemian johdosta huippulukemiin yltänyt mökkibuumi näyttää hiipuneen tänä vuonna reilusti.

OP:n tiedotteen mukaan vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen otettujen lainojen määrä laski alkuvuonna jopa kolmanneksen vuoteen 2021 verrattuna.

Tänäkin vuonna otettujen lainojen määrä on kuitenkin suurempi kuin vuosina ennen koronapandemiaa.

”Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen laina­hakemusten määrä oli ennätyksellisellä tasolla, joten siihen nähden mökkibuumi osoittaa jo hieman hiipumisen merkkejä. Kesän osalta odotamme mökkilainojen kysynnän kuitenkin yltävän viime vuoden tasolle ja kiinnostuksen mökkien rakentamiseen säilyvän yhä vahvana”, sanoo OP:n henkilö­asiakas­rahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie tiedotteessa.

Vapaa-ajan asuntoihin tänä vuonna haetut lainasummat ovat olleet kasvussa. Keskimäärin mökkilainaa otetaan nyt 105 000 euroa kun viime vuonna keskimääräinen lainasumma oli 98 000 euroa.

OP tarjoaa yhdeksi selitykseksi summien kasvulle koronapandemian lisäämää etätyöskentelyä. Kun töitä halutaan tehdä myös mökiltä, tulee loma-asunnon varustelutason olla aiempaa korkeampi. Hyvin varustellun niin kutsutun kakkoskodin ostaminen vaatii isomman lainan.

Viime vuoden tapaan mökin ostaminen tai rakentaminen kiinnosti eniten 34–54 vuotiaita ihmisiä. Yli 60 prosenttia OP:lta mökkilainaa hakeneista kuului tähän ikäryhmään.

OP:n Kaisu Christie kertoo tiedotteessa, että mökkien tarjonta ei viime vuoden tapaan vastaa niiden kysyntää ja varsinkin houkuttelevimmat kohteet myydään hyvin nopeasti.

OP:n tiedote herätti heti aamulla hyvinkin voimakkaita reaktioita. Muun muassa Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoitti Twitterissä jopa ”mökkimarkkinan romahtamisesta”.

Mökkibuumin hiljeneminen ei vielä näy mökkivakuutuksissa, joita otettiin Pohjola Vakuutuksesta alkuvuonna 17 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samalla ajan jaksolla.

Eniten vakuutuksia ovat ottaneet alle 50-vuotiaat mökinomistajat.

Myös mökeillä tapahtuneet vahingot kasvoivat viime vuonna hieman verrattuna edellisvuoteen, ja varsinkin kesäkuun myrsky aiheutti rajun piikin vahingoissa.

”Joka vuodelle ei osu yhtä kovia myrskyjä, mutta niihin kannattaa ehdottomasti varautua”, kertoo Pohjola Vakuutuksen omaisuus­korvaus­palveluista vastaava johtaja Markus Uimonen tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan