Mika Lintilä: Suomi seurannee eurooppalaista linjausta Venäjän energian tuonnin lopettamisessa – ”Meillä on valmius olemassa”

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan tuonnin lopettamiseen on varauduttu hyvin. Torstaina tehdyn lng-ratkaisun jälkeen kaasun tuonti voi jo loppua.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kumartui nostamaan salkkuaan Viron suurlähetystössä perjantaina, jossa oli lehdistötilaisuus Suomen ja Viron lähimatkailusta. Kuvassa Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses (vas.), Eckerö Linen toimitusjohtaja Björn Blomqvist, Mika Lintilä ja Viron ulkomaankauppa- ja Viron yrittäjyys - ja tietotekniikkaministeri Andres Sutt.

8.4. 16:52

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi Helsingin Sanomille Suomen luopuvan Venäjältä tulevasta energiasta todennäköisesti jokseenkin samaan aikaan kuin muutkin EU-maat.

Venäjän energiasta irtautumisen tarkempaa ajankohtaa on Lintilän mukaan tällä hetkellä mahdotonta sanoa.

”Meillä on valmius olemassa, mutta kyllä me varmaan tulemme menemään EU:n kanssa yhteistä tietä.”

Baltian maat ovat jo katkaisseet energiatuontinsa Venäjältä.

Kaasua lukuun ottamatta Suomen energiavirrat Venäjältä ovat sähkön, öljyn ja kivihiilen osalta pienehköjä.

”Periaatteessa eilisen ratkaisun jälkeen meillä on jo se tilanne, että pystymme kaasustakin luopumaan”, Lintilä kertoi saapuessaan Viron Helsingin-suurlähetystöön perjantaina.

Suomi ja Viro sopivat nesteytetyn lng-kaasun varastointiin sopivan aluksen vuokraamisesta torstaina.

Sen tarkoituksena on auttaa Suomea ja Viroa selviytymään ensi talvesta niin, että Viron ja Suomen ei tarvitsisi ostaa kaasua venäläisten kaasuputkien kautta.

”Varmaan seurataan eurooppalaista linjausta”, Lintilä suostui sanomaan Venäjän energiatuonnista irtautumisen mahdollisesta aikataulusta.

”Olemme varautuneet siihen, että meillä on hyvät lähtökohdat lopettaa.”

”Tai eihän kellään ole hyvät lähtökohdat”, hän lisäsi.

Suomen on arveltu välttävän Venäjän provosoimista Nato-hakemuksen mahdollisen valmistelun aikana.

Onko se yksi syy siihen, että Suomi toimii hitaammin kuin Baltian maat?

”En usko”, Lintilä sanoi. ”Olen keskittynyt vain tähän energiapuoleen.”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä oli perjantaina Viron Suomen-suurlähetystössä Helsingin Kaivopuistossa keskustelemassa Viron yrittäjyys- ja informaatioteknologiaministerin Andres Suttin kanssa Suomen ja Viron matkailun edistämisestä.

Viron suurlähettilään Sven Sakkovin isännöimässä lehdistötilaisuudessa Tallink Siljan, Eckerö Linen ja Viking Linen johtajat kertoivat näkemyksiään siitä, miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja kohonneet polttoaineiden hinnat vaikuttavat laivamatkailuun Suomen ja Viron välillä.

Lue lisää: Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti kilvan kelluvista lng-terminaaleista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita