Tytti Tuppurainen: ”VR:llä on nyt näytön paikka” – Hallituksen puheenjohtaja oli myöntänyt puhuneensa muunneltua totuutta henkilöstölle ja pyysi ministeriltä anteeksi

”En sanoisi, että se oli suorastaan kuulustelu, mutta esitin useita seikkaperäisiä kysymyksiä”, Tuppurainen kertoo VR:n hallituksen puheenjohtajan Kjell Forsénin keskustelusta omistajaohjausministerin kanssa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen

8.4. 17:30

Rautatieliikennettä hoitavan VR:n toiminta toimitusjohtaja Lauri Sipposen erottamisen ja viestinnässä oli ”kaiken kaikkiaan hyvin valitettavaa ja onnetonta viestintää”, sanoo omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd).

”Siksi kutsuin hallituksen puheenjohtaja Kjell Forsénin kasvokkain omistajaohjausosastolle. En sanoisi, että se oli suorastaan kuulustelu, mutta esitin useita seikkaperäisiä kysymyksiä ja sain vastauksen niihin”, Tuppurainen kertoo HS:lle.

Forsén kertoi tässä keskustellussa myös valehdelleensa tai kertoneensa muunneltua totuutta puhuessaan henkilöstölle Sipposen lähdöstä, Tuppurainen kertoo.

Forsén oli tällöin väittänyt henkilöstölle, että Sipponen irtisanoutui, vaikka VR:n hallitus oli irtisanonut Sipposen.

Lue lisää: VR:n työntekijät eivät luota yhtiön hallituksen puheen­johtajaan – syyttävät Kjell Forsénia työntekijöille valehtelusta

Forsén oli selittänyt Tuppuraiselle virheensä johtuneen siitä, että hän halusi pehmentää sanomaan, mutta tajusi tehneensä virheen ja pyysi tätä anteeksi, Tuppurainen kertoo.

”Hän toi selkeästi tietoon tekemänsä virheen.”

Tuppurainen kertoo paheksuneensa tapahtunutta.

Forsén nauttii toistaiseksi omistajan eli valtion luottamusta, Tuppurainen sanoo.

Kysymykseen siitä, mitä tapahtunut tekee VR:n uskottavuudelle, Tuppurainen vastaa käymällä hyvän hallintotavan vaatimukset omistajan ja yhtiön hallituksen sekä toimivan johdon työnjaoista.

Esimerkiksi keskustelujen kohteena olevan Venäjän-liikenteen lopettamispäätös on luonteeltaan operatiivinen päätös, joka kuuluu yhtiölle itselleen.

Matkustajaliikennettä koskevasta Allegro-liikenteestä VR halusi kuulla omistajan mielipiteen.

”Siihen halusin vastata, ja pidimme perusteltuna sen sen lopettamista.”

Tavaraliikenteen osalta Tuppurainen sanoo yllättyneensä kertaalleen keskeytetyn tavaraliikenteen lopettamispäätöksen pyörtämisestä.

Hän ei kuitenkaan lähtenyt omistajan edustajana arviomaan operatiivista toimintaa, joka kuuluu VR:n hallituksen tehtäviin.

VR ilmoitti torstaina lopettavansa Venäjän tavaraliikenteen osaltaan heti kun se on sopimusteknisesti asiakkaiden kanssa mahdollista.

Kysymykseen siitä, pyrkivätkö VR:n johtoryhmäläiset horjuttamaan toimitusjohtajaa samaan aikaan kun idän tavaraliikenteen lopettamispäätökselle ei tahtonut löytyä vastuunkantajaa ja luottamus toimitusjohtajaan horjui, Tuppurainen ei suoraan vastaa.

Hän muistuttaa operatiivisen toiminnan ratkaisujen kuuluvan yhtiölle itselleen.

”Yleisellä tasolla voin sanoa, että häntä ei saa heiluttaa koiraa. Toimitusjohtaja vastaa yhtiön operatiivisesta toiminnasta, omistaja ei puutu tällaisiin operationaalisiin kysymyksiin.”

VR:n hallitukselle ja johdolle aiheutunut sotku tuo painetta.

”VR:n hallituksella ja johdolla on nyt näytön paikka.”