Tulli: Kaupalliset venäläis­kuljetukset käännytetään rajalla lauantaista lähtien

Euroopan unionin uuteen pakotepakettiin kuuluu venäläisten ja valkovenäläisten kuljetusyhtiöiden kieltäminen EU-alueella.

Liikennemerkkejä Vaalimaan raja-asemalla.

8.4. 18:41 | Päivitetty 8.4. 19:41

Venäjältä Suomeen tulevat kaupalliset kuljetukset loppuvat lauantain vastaisena yönä, kertoo Tulli. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Kaikki rajalle keskiyön jälkeen saapuvat, Venäjän tai Valko-Venäjän kilvissä kulkevat kaupalliset kuljetukset käännytetään takaisin Venäjälle.

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit ennustaa, että seuraavien parin vuorokauden aikana rajalla riittää ”hässäkkää”. Ennen Ukrainan sotaa jopa 90 prosenttia Venäjän-kaupan liikenteestä oli venäläisten kuljetusyhtiöiden hoitamaa.

”Pahoin pelkään, että iso osa kuljettajista ei ole saanut ajoissa tietoa ja joutuu käännytetyksi. Tieto tosin leviää nopeasti, eli käännytysasia ei montaa päivää ole akuutti”, Rakshit sanoo.

Rakshit muistuttaa, että kyse ei ole ainoastaan Suomen ja Venäjän välisen viennin tai tuonnin loppumisesta, sillä Suomi on myös suosittu kauttakulkumaa Venäjän ja muiden EU-maiden välillä.

Toistaiseksi suomalaiset kuljetusyhtiöt saavat vielä kulkea Suomen ja Venäjän väliä EU-sääntöjen mukaisesti.

Toimenpide liittyy Euroopan unionin viidenteen pakotepakettiin Venäjää vastaan. Uusissa pakotteissa kielletään venäläisten ja valkovenäläisten kuljetusyhtiöiden toiminta EU:n alueella.

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen rajan ylittävä kaupallinen liikenne Venäjän ja Suomen välillä on vähentynyt noin 30 prosenttia, Rakshit sanoo. Uudet pakotteet vähentävät liikennettä entisestään.

Niin kauan kuin maailmassa on ollut kieltoja ja rajoituksia, on ollut myös kekseliäisyyttä kiertää niitä, Rakshit huomauttaa.

”Nythän on huomioitava, että vain näiden kahden maan kaluston käyttäminen on kielletty. On sitten muitakin maita olemassa”, Rakshit sanoo.

Kielto koskee myös meriliikennettä. Keskiyön jälkeen Venäjän lipun alla kulkevat alukset eivät saa tulla EU-maiden satamiin.

”Suomeen tulee Venäjältä kuljetuksia myös meriteitse. Toinen asia on se, kuinka moni niistä on Venäjän lipun alla”, Rakshit sanoo.

Oikaisu 8.4.2022 kello 18.46: Uutisessa luki aluksi virheellisesti, että kuljetukset Suomesta Venäjälle pysäytetään rajalla. Todellisuudessa kuljetukset Venäjältä Suomeen käännytetään rajalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita