S&P pudotti Venäjän luotto­luokitusta, maa on askeleen lähempänä maksu­kyvyttömyyttä

Venäjä maksoi tällä viikolla dollarimääräisiä velkojaan ruplissa.

Venäjän valtiovarainministeriön rakennus Moskovassa.

9.4. 12:16

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) on alentanut Venäjän valuuttamääräistä luottoluokitusta, uutistoimisto Reuters kertoo. Valuuttaluokituksen laskeminen tarkoittaa, että Venäjä on jälleen askeleen lähempänä maksukyvyttömyyttä.

Luokitus putosi tasolta CC tasolle SD. CC merkitsee, että velan takaisinmaksu on hyvin epävarmaa. SD-taso tarkoittaa, ettei velallinen kykene maksamaan tiettyjä osia velastaan.

Venäjä on tällä viikolla maksanut dollarimääräisiä valtionvelkojaan ruplissa ja S&P:n mukaan täten tietoisesti laiminlyönyt sille asetettuja velvoitteita. Luottoluokittajan mukaan Venäjän haluttomuus noudattaa näitä velvoitteita tulee todennäköisesti kasvamaan vielä entisestään, mikäli sitä kohtaan asetettuja talouspakotteita kiristetään. Venäjä päätyi tiukkojen talouspakotteiden kohteeksi hyökättyään Ukrainaan 24. helmikuuta.

”Emme odota, että sijoittajat pystyvät muuttamaan nämä ruplat dollareiksi ja vastaamaan alun perin erääntyneitä maksuja”, S&P:n tiedotteessa sanotaan.

Venäjän valtionvarainministeri Anton Siluanov sanoi Reutersin mukaan torstaina maan tekevän kaikkensa maksaakseen velkojilleen. Maa aikoo kuitenkin jatkaa velkojen maksamista ruplissa niin kauan kuin sen ulkomaanvaluuttavarannot ovat pakotteiden takia jäädytettyinä.

Lue lisää: Venäjä maksoi dollari­määräisiä jätti­velkojaan ruplissa, koska sen oli sanojensa mukaan ”pakko” – nyt maa ajautuu taas kohti maksu­kyvyttömyyttä

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ilmoitti maanantaina, ettei se anna Venäjän maksaa dollarimääräisiä valtionlainoja jäädytetyistä varoista. Tähän asti ministeriö on antanut Venäjän maksaa valtionlainojen korkoja jäädytetyillä varoillaan tapauskohtaisesti.

Venäjän valtionlainat erääntyivät maanantaina. Jos Venäjä luistaa lainoja koskevista maksusuorituksista, se julistetaan maksukyvyttömäksi.

Käytännössä Venäjällä on 30 päivän armonaika maksujen suorittamiseen. Jos korkoja ei sen aikana makseta, Venäjä katsotaan ulkomaanvaluuttalainojensa osalta maksu­kyvyttömäksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita