Kaupallisten venäläis­kuljetusten pääsy Suomeen päättyi: tulli käännytti yön aikana 35 ajoneuvoa

Venäjän lisäksi käännytykset koskevat Valko-Venäjän rekisterikilvissä olevia autoja.

9.4. 12:36

Tulli on käännyttänyt perjantain ja lauantain välisenä yönä 35 autoa, jotka ovat Venäjän tai Valko-Venäjän rekisterikilvissä.

Käännytykset liittyvät Euroopan unionin Venäjän vastaisiin pakotteisiin, jotka kieltävät venäläisten ja valkovenäläisten kuljetusyhtiöiden toiminnan EU:n alueella.

Suomen rajan yli kulkevien kaupallisten kuljetusten liikkumisen estäminen tuli voimaan lauantain vastaisena yönä. Kielto koskee myös meriliikennettä, eivätkä Venäjän lipun alla kulkevat alukset saa tulla EU-maiden satamiin.

Tullin tiedotteen mukaan se oli aamuyhdeksään mennessä lauantaina käännyttänyt raja-asemilta yhteensä 35 ajoneuvoa. Näistä 15 käännytettiin Vaalimaalta, kahdeksan Nuijamaalta ja 12 Imatralta.

Valvontaosaston johtaja Sami Rakshit kuvailee tilannetta raja-asemilla rauhalliseksi. Pakotteet koskevat kuljetusvälineitä, eivät niiden lastia. Siksi siis autoja käännytetään takaisin.

Rakshit muistutti perjantaina, että kyse ei ole ainoastaan Suomen ja Venäjän välisen viennin tai tuonnin loppumisesta. Suomi on suosittu kauttakulkumaa Venäjän ja muiden EU-maiden välillä.

EU:n alueella tällä hetkellä olevilla Venäjän tai Valko-Venäjän kilvissä kulkevilla ajoneuvoilla on seitsemän päivää aikaa poistua EU:n alueelta. Suomalaiset kuljetusyhtiöt saavat vielä kulkea Suomen ja Venäjän väliä EU-sääntöjen mukaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita