Nokian Renkaat joutuu lopettamaan renkaiden tuomisen Venäjältä, mutta jatkaa yhä toimintaansa maassa

Nokian Renkaat joutuu EU:n pakotteiden kohteeksi. Yhtiö perustelee toiminnan jatkamista Pietarissa sillä, että yhtiö haluaa varmistaa tehtaan pysyvän hallinnassaan.

Nokian Renkaiden valmistama talvirengas henkilöautossa.

9.4. 15:02

Ajoneuvojen renkaita valmistava Nokian Renkaat joutuu lopettamaan renkaiden tuomisen Venäjältä. Yhtiö tiedotti lauantaina saaneensa tiedon, että EU on asettanut kiellon tuoda renkaita Venäjältä EU:hun.

”Tutkimme parhaillaan uusia pakotteita yksityiskohtaisesti ja jatkamme valmiussuunnitelmiemme toteuttamista. Kuten tiedotimme 30.3.2022, Nokian Renkaat Oyj vauhdittaa suunnitelmiaan investoida uuteen tuotantokapasiteettiin Euroopassa”, tiedotteessa sanotaan.

Nokian Renkaat kuitenkin jatkaa Pietarin-tehtaansa toimintaa toistaiseksi. Tämä käy ilmi yhtiön perjantaina sivuillaan julkaisemasta lausunnosta.

”Nokian Renkaat on lopettanut investoinnit Venäjän-tehtaan tuotantoon. Jatkamalla henkilö­auton­rengas­tehtaan toimintaa Venäjällä yhtiö haluaa varmistaa tehtaan säilymisen Nokian Renkaiden ohjauksessa ja kontrollissa”, lausunnossa sanotaan.

Yhtiö kertoo jatkavansa tuotantokapasiteetin kasvattamista kahdella muulla tehtaallaan Nokialla ja Daytonissa Yhdysvalloissa.

Toimitusjohtaja Jukka Moisio kieltäytyi haastattelusta. Hän vetosi tulosjulkistusta edeltävään niin sanottuun hiljaiseen jaksoon.

Ukraina on vaatinut Nokian Renkaita katkaisemaan kaikki liiketoiminnalliset siteensä Venäjälle.

”Muussa tapauksessa venäläisten Ukrainassa tappamien veri ja venäläisten rikosten takia Ukrainassa kärsivien ihmisten kyyneleet ovat käsissänne", kirjoitti Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova kannanotossaan maaliskuussa.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) on kehottanut suomalaisia yhtiöitä vetäytymään Venäjältä niin nopeasti kuin mahdollista.

”Minun viestini on, että kaikkien länsimaisten yhtiöiden on syytä lähteä Venäjältä”, Marin sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Toimitusjohtaja Moisio perusteli Helsingin Sanomien haastattelussa maaliskuussa Pietarin-tehtaan toiminnan jatkamista tehtaan hylkäämiseen liittyvillä riskeillä. Tehtaalla voitaisiin tällöin esimerkiksi alkaa valmistaa renkaita Venäjän asevoimille.

”Se on miljardin euron arvoinen moderni ja hieno tehdas. Jos vetäytyisimme tässä vaiheessa kokonaan Venäjältä emmekä siis pitäisi tehdasta hallinnassamme, todennäköisesti sen ottaisi sellainen taho, joka ei olisi missään tapauksessa toivottava eikä edistäisi sodan loppumista”, Moisio sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita