Ukraina kieltää lailla kaiken kaupan­käynnin Venäjän kanssa: ”Tästä lähtien venäläisiä tuotteita ei ole mahdollista tuoda maahamme”

Ennen sotaa Venäjä oli yksi Ukrainan tärkeimmistä kauppakumppaneista, jonka tuonnin arvo oli yli 5,5 miljardia euroa vuodessa.

Rahtilaivoja Ukrainan Odessassa vuonna 2016.

10.4. 8:07

Ukraina kieltää lailla kaiken Venäjän-tuonnin, Ukrainan talousministeri Julija Svyrydenko kirjoitti Facebook-sivuillaan lauantaina. Asiasta kertoivat myös uutistoimisto Reuters ja brittisanomalehti The Guardian.

”Ilmoitimme tänään virallisesti tavarakaupan täydellisestä lopettamisesta hyökkääjä­valtion kanssa. Tästä lähtien venäläisiä tuotteita ei ole mahdollista tuoda maahamme”, Svyrydenko kirjoitti.

Siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta, kaupankäynti naapurimaiden välillä on ollut käytännössä olematonta. Nyt tuontikielto kuitenkin virallistettiin lailla.

Ennen sotaa Venäjä oli yksi Ukrainan tärkeimmistä kauppakumppaneista, jonka tuonnin arvo oli yli 5,5 miljardia euroa vuodessa.

"Nyt vihollinen jää ilman näitä varoja, mikä heikentää sen mahdollisuuksia rahoittaa sodankäyntiä", Svyrydenko kirjoitti.

Hän toivoo, että kielto toimisi esimerkkinä Ukrainan läntisille kumppaneille, jotta ne laajentaisivat Venäjän-vastaisia pakotteita entisestään. Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti kehottanut länsimaita boikotoimaan venäläistä öljyä ja muita vientituotteita. Viimeksi Zelenskyi toisti vaatimuksensa perjantain ja lauantain välisenä yönä.

”Puhuimme [lauantaina] Euroopan unionin edustajien kanssa jatkotoimista Venäjän pakottamiseksi rauhaan. Totesin, että nykyiset pakotteet eivät riitä. Meidän on vielä lisättävä painetta Venäjää kohtaan. Meidän on otettava käyttöön täydellinen energiavientikielto öljylle ja kaasulle”, Zelenskyi sanoi sosiaalisessa mediassa julkaistussa videoviestissään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita