Ranskalaispankki Societe Generale myy liike­toimintonsa Venäjällä oligarkki Vladimir Potaninille

Miljardööri Potaninin sijoitusyhtiö on aikaisemmin kuulunut Rosbankin omistajiin.

Rosbankin konttori Moskovassa.

11.4. 18:13

Ranskalainen Societe Generale -pankki kertoo myyvänsä osuutensa venäläisestä Rosbankista ja vakuutustoimintonsa Venäjällä sijoitusyhtiö Interros Capitalille.

Interros Capital on venäläisen oligarkin Vladimir Potaninin hallinnassa oleva yhtiö. Miljardöörin arvokkain omaisuuserä on osuus nikkelijätti Norilsk Nickelista.

Yrityskauppa merkitsee sitä, että Societe Generale vetäytyy Venäjän markkinoilta. Pankki on ollut Rosbankin omistajana yli 15 vuotta ja omistanut siitä viime vuodet 99 prosenttia.

Societe Generale ei kertonut tiedotteessaan yrityskaupan hintaa. Se kuitenkin tiedotti, että se tekee yrityskaupasta noin kahden miljardin euron alaskirjauksen ja kärsii noin 1,1 miljardin euron arvoisen kertaluonteisen kustannuksen. Kauppa heikentää pankin CET1-ydinvakavaraisuussuhdetta noin 20 korkopisteellä.

Yrityskauppa vaatii viranomaishyväksynnän. Interros arvioi tiedotteessaan, että tarvittavat luvat myönnetään muutaman viikon sisällä.

Venäjän rikkaimpiin henkilöihin kuuluvan Potaninin Interros uutistoimisto Reutersin mukaan aikaisemmin kuulunut Rosbankin omistajiin.

Potanin on Kanadan talouspakotteiden kohteena.

Societe Generale on Ranskan kolmanneksi suurin pankki. Se on aikaisemmin varoittanut, että vetäytyminen Venäjältä voi johtaa isoihin alaskirjauksiin.

Societe Generale on ensimmäinen eurooppalainen suurpankki, joka on onnistunut vetäytymään Venäjältä. Italialainen Unicredit ja itävaltalainen Raffeisen pohtivat yhä Venäjän liiketoimintojensa tulevaisuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita