Valmetin talousjohtaja irtisanoutuu, taustalla epäselvät osakekaupat

Kari Saarinen on päättänyt irtisanoutua tehtävästään Valmetin talousjohtajana Neleksen osakkeilla käymänsä osakekaupan takia, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Valmetin talousjohtaja Kari Saarinen Valmetin ja Neleksen sulautumista koskeneessa tiedotustilaisuudessa Espoossa 1. huhtikuuta 2022.

11.4. 15:34 | Päivitetty 11.4. 17:49

Valmetin talousjohtaja Kari Saarinen jättää tehtävänsä. Yhtiö tiedotti asiasta maanantaina iltapäivällä.

”Kari Saarinen on päättänyt irtisanoutua tehtävästään Valmetin talousjohtajana Neleksen osakkeilla käymänsä osakekaupan takia ja minimoidakseen Valmetille tästä koituvat mainehaitat”, yhtiö kirjoittaa tiedotteessaan.

Valmetin mukaan kaikkien sen johtoryhmän jäsenten olisi pitänyt ”käyttää harkintaa” ja ”pitäytyä käymästä osakekauppaa sulautumiseen liittyvien keskustelujen ja valmistelujen ollessa käynnissä”.

HS uutisoi Saarisen toimista torstaina. Saarinen kävi kauppaa venttiiliyhtiö Neleksen osakkeilla samaan aikaan kun Neles oli fuusioitumassa Valmetiin.

Saarinen kertoi HS:lle ostaneensa Neleksen osakkeita 3. helmikuuta 2022, samana päivänä kuin Valmet julkisti tilinpäätöstiedotteensa. Neles julkisti tilinpäätöstiedotteensa vain päivää myöhemmin 4.2.2022.

Haastattelun jälkeen Saarinen myönsi ostaneensa ja myyneensä Neleksen osakkeita kaksi kertaa aiemminkin fuusion aikana. Saarisen mukaan hänellä ei ollut kauppoja tehdessään Nelestä koskevaa sisäpiiritietoa.

Saarisen osakekaupat tulivat yllätyksenä Valmetin toimitusjohtajalle Pasi Laineelle. Laine kertoi HS:n haastattelussa torstaina, että Valmetin johtoryhmää oli kehotettu pidättäytymään osakekaupoista Neleksen osakkeilla fuusion aikana.

”Tulemme kaikki kaipaamaan Karia ja hänen huumorintajuaan, hänen sitoutumistaan ja energiaansa. Kiitän Karia hänen merkittävästä panoksestaan Valmetin menestyksessä kaikkina näinä vuosina”, toimitusjohtaja Laine sanoi yhtiön tiedotteessa maanantaina.

”Kunnioitan Kari Saarisen päätöstä tässä tilanteessa. Karilla on ollut pitkä ja merkittävä ura Valmetissa, ja hän on suuresti arvostettu ja kunnioitettu kollega.”

Saarisen työsuhde päättyy hänen johtajasopimuksensa mukaisesti. Saarisen työvelvoite päättyy huhtikuun lopussa.

Valmetin viestintä- ja markkinointijohtaja Anu Salonsaari-Posti kertoo, että Saarisen johtajasopimukseen kuuluu kuuden kuukauden irtisanoutumisaika ja että hänen työsuhteensa päättyy irtisanoutumisajan täyttymiseen.

”Kari Saarinen oli itse aloitteellinen ja irtisanoutui. Hän on irtisanoutunut johtajasopimuksensa mukaisin ehdoin”, Salonsaari-Posti kertoo.