EU sallii öljyostoksien jatkamisen Venäjältä, mutta kaupankäynti voi tyrehtyä yllättävän nopeasti

Isot venäläistä öljyä ostavat toimijat pähkäilevät uusien rajoitusten kanssa, mikä saattaa vähentää tuontia Venäjältä merkittävästi jo keväällä.

Öljysäiliöitä tavarajunien kyydissä Venäjän Omskissa, joka sijaitsee Lounais-Siperiassa lähellä Kazakstania. Jyva vuodelta 2020.

14.4. 8:56 | Päivitetty 14.4. 12:26

Raakaöljyä ja polttonesteitä Venäjän valtionyhtiöistä ostavat toimijat aikovat vähentää ostojaan merkittävästi toukokuun puolivälissä. Asiasta uutistoimisto Reutersille kertovat nimettöminä pysyttelevät lähteet.

Ostosten vähentämisellä pyritään estämään tilannetta, jossa Euroopan unionin asettamat Venäjä-pakotteet vaikuttaisivat yritysten toimintaan äkillisesti.

Sääntöihin on luvassa tiukennuksia, jotka astuvat voimaan 15. toukokuuta. Ostajat pyrkivät vähentämään Venäjä-riskiään ennen tätä. Rajoituksissa on kuitenkin paljon epäselvyyksiä, joita öljyostajat käyvät läpi asianajajiensa kanssa.

EU:n pakotelainsäädännössä öljyostot Rosneftiltä tai Gazpromneftiltä on pidetty rajoitusten ulkopuolella. Näiltä toimijoilta tehdyt ostot on lainsäädännössä luokiteltu ”ehdottoman välttämättömiksi” Euroopan energiaturvallisuuden kannalta.

Venäjältä öljyä ostavat Trafigura ja Vitol ovat kertoneet Reutersille noudattavansa kaikkia EU:n pakotteita. Ne vähentävät ostojaan merkittävästi erityisesti toukokuusta eteenpäin. Vitol aikoo lopettaa öljykaupan Venäjän kanssa kokonaan vuoden loppuun mennessä.

Venäjältä öljyä ostavat myös Gunvor ja Glencore, mutta ne eivät kommentoineet asiaa Reutersille.

Ostoja hillitsee myös pakotteiden rajoitukset kansainväliseen maksujärjestelmään sekä se, että monet öljynjalostamot Euroopassa eivät halua käsitellä venäläistä öljyä, mikä on jo rajoittanut vientiä. Jonkin verran lännen vähennyksistä ovat korvanneet Intian ja Turkin öljyostot. Myös Kiina on jatkanut öljyostoja Venäjältä.

Oikaisu 14.4.2022 kello 12.24: Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Kiinan öljyostokset Venäjältä ovat jatkuneet normaalisti. Kiina on jatkanut öljyn ostamista Venäjältä, mutta kauppa ei ole normaalilla tasolla.