Britannian inflaatio on nyt niin kova, että hinta ehtii nousta matkalla sovitus­kopista kassalle

Lähikaupan ”maitotölkki” kallistui kerralla 33 prosenttia, ja energialasku nousi yli tuhannella punnalla, kirjoittaa HS:n kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Nainen tarkasteli valikoimaa lontoolaisessa Tesco-ruokakaupassa helmikuussa.

16.4. 16:39

Lontoo

Britanniassa inflaatio on nyt kovinta sitten 1990-luvun alun.

Maaliskuussa kuluttajahinnat nousivat peräti seitsemän prosenttia edellisvuoteen verrattuna, Britannian tilastokeskus ONS kertoi pääsiäisen alla.

Kaupoilla on niin kiire nostaa hintoja, että tuotteiden hintalaput vanhenevat käsiin. Kuluttajan pitää olla tarkkana.

Kesämekon hintaan voi tulla nyt korotusta 20 puntaa (24 euroa) sinä aikana, kun ostajakandidaatti kävelee sovituskopista kassalle.

Näin kävi huhtikuun alussa. Myyjä vaati kassalla pokkana yli kymmenen prosenttia korkeampaa hintaa kuin mitä hintalappu sanoi.

Hinnankorotusyllätystä voisi pitää yksittäistapauksena, ellei sama olisi tapahtunut toisessa kaupassa pari päivää myöhemmin.

Toisella kerralla hintalapun hinta oli vanhentunut ”vain” neljällä punnalle eli vajaalla viidellä eurolla. Prosenteissa korotus oli viitisen prosenttia.

Mitä tekee kuluttaja, kun kassa haluaa soveltaa hinnankorotuksia, joita ei ole ehditty vielä edes painaa hintalappuihin?

Kieltäytyy maksamasta, tietenkin.

Ainakin toistaiseksi se on mennyt myös läpi. Tuotteen saa vanhalla hinnalla, jos vain rohkenee niin vaatia.

Britannian kovan inflaation näkee selvästi myös ruokakaupassa. Oman lähikaupan täkäläinen ”maitotölkki” eli kahden pintin (1,1365 litran) muovitölkki rasvatonta maitoa kallistui huhtikuun alussa kerralla 33 prosenttia eli 90 pennystä 1,20 puntaan (1,45 euroon).

Hinnat tietysti vaihtelevat kauppaketjuittain ja jopa kauppaketjun sisällä. Saman ketjun isosta marketista saa halvemmalla kuin asuinkortteleiden kupeessa sijaitsevista pikkumarketeista.

Vinhaa vauhtia laukkaava inflaatio nostaa todennäköisesti entisestään saksalaisten halpaketjujen eli Lidlin ja Aldin suosiota. Britanniassakin ketjujen saksalaisuus on häivytetty taka-alalle, ja ketjujen halpoja hintoja markkinoidaan Union Jack -lipun sinipunavalkoisin värein.

Jokaisella on tietysti ”oma” inflaationsa, koska kuluttajien ostokäyttäytyminen on yksilöllistä. Maaliskuussa inflaatio iski Britanniassa etenkin autoilijoihin ja ravintolassa syöjiin.

ONS:n mukaan bensiinin keskihinta nousi Britanniassa peräti 12,6 pennyä (15,2 senttiä) litralta helmikuuhun verrattuna. Kyseessä on isoin kuukausikorotus sitten vuoden 1990.

Energian hintojen nousua pakoon ei pääse lopulta kukaan. Talvella koti on pakko lämmittää, ja ruoanlaittoon ja muihin arkitoimiin tarvitaan niihinkin energiaa. Moni brittikoti lämpiää kaasulla.

Brittikotitalouksien energialaskut kallistuivat huhtikuussa keskimäärin puolella eli yli 50 prosentilla. Keskimääräinen energialasku kallistuu vuodessa lähes 700 punnalla eli noin 840 eurolla.

Uutistoimisto Bloomberg raportoi pääsiäisen alla, että inflaatio iskee Britanniaan todennäköisesti kipeämmin kuin Manner-Eurooppaan. Goldman Sachs -investointipankin ekonomistin mukaan syy on energiahintojen erilainen sääntely.

Oma energiayhtiöni varoitti jo maaliskuussa, että he aikovat nostaa energialaskuani tänä vuonna yli tuhannella punnalla (yli 1 200 eurolla): ”Kiitos kun olet asiakkaamme.”

Se on hinnankorotus, jota ei voi millään kassalla kyseenalaistaa.