Viro kieltää kosmetiikkana markkinoitujen kannabisöljyjen myynnin – tosiasiassa kevyt­kannabistuotteita on myös syöty

Kevytkannabistuotteet, kuten cbd-öljy, lasketaan Euroopan unionissa uuselintarvikkeiksi. Uuselintarvikkeiden käyttö ei ole sallittua ilman uuselintarvikelupaa, eikä cbd-valmisteille ole sellaisia toistaiseksi myönnetty.

Viro kieltää kevytkannabistuotteiden, eli muun muassa cbd-öljyjen myynnin. Kesällä 2019 kevytkannabiskauppa kävi Virossa vielä vilkkaana. Kuvassa kevytkannabista myyvässä liikkeessä kesällä 2019 työskennellyt Ronald Ventsel (vas.) palveli asiakasta.

14.4. 12:17

Viro kieltää kevytkannabistuotteiden, eli muun muassa cbd-öljyjen myynnin, kertoo maan maatalous- ja ruokaministeriö tiedotteessa.

Päätös perustuu EU:n uuselintarvikelainsäädäntöön. Kannabinoidituotteita pidetään uuselintarvikkeina, joiden käyttö ei ole sallittua ilman uuselintarvikelupaa. Toistaiseksi yhdellekään cbd-valmisteelle ei ole myönnetty uuselintarvikelupaa.

Kevytkannabiksella tarkoitetaan hamppukasvin kukintoa, jossa on vain pieni määrä päihdyttävää tetrahydrokannabinolia eli THC:tä.

Kevytkannabiksesta valmistetut tuotteet voivat sisältää kuitenkin runsaammin kannabidiolia eli cbd:tä, jolla kerrotaan olevan rauhoittava ja rentouttava vaikutus.

Juuri epävarmuus cbd-tuotteiden asemasta on mahdollistanut niiden myynnin Virossa. Vuoden 2019 jälkeen muun muassa Tallinnaan on perustettu useita kevytkannabistuotteisiin keskittyviä liikkeitä.

Liikkeet ovat kiertäneet lakiviidakkoa markkinoimalla tuotteita esimerkiksi koriste-esineinä tai kosmetiikkana.

Lue lisää: Luvassa kevyttä pilveä? Tallinnassa nuoret istuvat iltaa kahvilassa kevytkannabista tuprutellen

Uusi kielto koskee kaikkia cbd-tuotteita, joita on voitu käyttää elintarvikkeena, mukaanlukien eläimille tarkoitetut cbd-tuotteet.

Ministeriön mukaan kielto koskee myös ulkoiseen käyttöön markkinoituja öljyjä ja uutteita, sillä vaikka niitä on mainostettu kosmetiikkana, on myös näitä tuotteita tosiasiassa käytetty sisäisesti.

Viron ruokavirasto on jo aloittanut valvontakierroksen kevytkannabisliikkeissä kiellettyjen tuotteiden poisvetämiseksi.

”Olemme tiedottaneet kaikkia kevytkannabistuotteiden myyjiä laittomien ruokien markkinointikiellosta. Jos myyntikieltoa rikotaan, on virastolla oikeus määrätä myyjälle jopa 9 600 euron sakko”, kertoo ruokaviraston johtava asiantuntija Airika Salumets.

Suomessa ei ole sallittua myydä cbd:tä sisältäviä uutteita tai elintarvikkeita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita