Handelsbanken esti lahjoitukset Ukrainan armeijalle, kielto peruttiin pika­vauhtia

Handelsbanken teki viikon alussa linjauksen, jonka myötä pankin tilitä ei pystynyt lähettämään rahaa Ukrainan armeijalle, koska raha menee sotatarvikkeisiin.

Ukrainan puolustusvoimien sotilas Tšernihivissa Pohjois-Ukrainassa.

14.4. 17:44

Handelsbanken esti alkuviikosta maksut pankin tileiltä Ukrainan keskuspankin rahastoon, jonka varoilla tuetaan maan puolustusta Venäjän hyökkäyssotaa vastaan.

Pankki perui kiellon pikavauhtia sen jälkeen, kun kiellosta syntyi keskustelua Twitterissä, ja ruotsalainen Dagens Industri -lehti kertoi asiasta.

Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut lukija kertoi, että hän yritti siirtää rahaa Ukrainan valtion avustustilille, mutta pankki palautti rahat hänen tililleen selitteellä ”ei henkilömaksuja Ukrainaan”.

Handelsbanken Suomen viestintäjohtaja Pirjetta Soikkeli kertoo, että kyseessä oli ruotsalaispankin konsernintason väärinkäsitysluonteinen linjaus.

”Konsernin linjauksen syy oli se, että rahasto kerää rahaa myös sotatarvikkeisiin. Se oli vastoin aikaisempia linjauksiamme, joiden mukaan sotatarvikkeisiin liittyviä maksuja ei sallita”, Soikkeli sanoo.

”Tässä on onneksi tehty uudenlainen linjaus, koska Ukrainan tilanne on muuttanut maailmaa täysin”.

Lahjoituskielto Ukrainan rahastoon ehti olla voimassa muutaman päivän. Linjaus tehtiin viikon alussa, ja muutos siihen tehtiin tiistai-iltana.

”Maksut onnistuvat nyt. Tämä oli valitettavaa, mutta asia on nyt korjattu”, Soikkeli kertoo.

Ukrainan keskuspankki perusti lahjoitusrahaston maan puolustuksen avustamiseksi helmikuun lopussa, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Keskuspankin mukaan rahastosta on jaeltu noin 15 miljardia Ukrainan hryvnia eli lähes 0,5 miljardia euroa varoja Ukrainan maanpuolustuksesta vastaaville viranomaisille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita