Venäläinen kulta­kaivos Petro­pavlovsk kaatumassa pakotteisiin: yhtiö pohtii kaikkien liike­toimintojensa myyntiä

Kultayhtiö on ollut talousvaikeuksissa Gazprombankin talouspakotteiden vuoksi.

Petropavlovskin kultakaivokset sijaitsevat Venäjän Kaukoidässä.

14.4. 19:44

Venäjällä toimiva kultayhtiö Petropavlovsk varoittaa, että se harkitsee kaikkien liiketoimintojensa myymistä ja siten toimintansa lopettamista.

Lontoon pörssissä noteerattu ja Britanniaan rekisteröity yhtiö on ollut talous­vaikeuksissa sen jälkeen, kun länsi asetti talouspakotteita Gazprombankia kohtaan.

Gazprombank on yhtiön pääasiakas. Venäläispankki on ostanut yhtiön tuottaman kullan ja tarjonnut sille luottoa.

Petropavlovsk tiedotti torstaina, että se on palkannut brittiläisen yritysjärjestelyihin erikoistuneen Alix Partners -yhtiön etsimään ”vaihtoehtoja” ja toimintatapoja, jotka olisivat parhaita sen osakkeenomistajille ja velkojille.

"Näihin vaihtoehtoihin kuuluu yhtiön kaikkien omistusosuuksien myynti operatiivisissa tytäryhtiöissä mahdollisimman pian”, tiedotteessa kerrottiin.

Yhtiön mukaan on epävarmaa, saadaanko osakkeenomistajille tai velkojille palautettua varoja mahdollisesta myyntiprosessista.

Petropavlovsk kertoi, ettei se ole pystynyt maksamaan maaliskuussa erääntyneitä korkoja Gazprombankille pakotteiden takia. Pakotteet estävät sitä myös myymästä kultaa Gazprombankille.

Yhtiön mukaan sillä on rajoitetut kassavarat Venäjän ulkopuolella ja lainsäädännölliset esteet rajoittavat varojen siirtoa Venäjältä.

Yhtiöllä on erääntymässä puolen miljardin dollarin laina marraskuussa. Se arvioi, että lainan uudelleenrahoitus voi olla ”hyvin haastavaa”.

Petropavlovsk kertoo olevansa Venäjän johtavia kullantuottajia. Sen kultakaivokset sijaitsevat Amurin alueella Venäjän Kaukoidässä.

Uutinen yritysjärjestelystä sai Petropavlovskin osakkeen yli 25 prosentin sukellukseen Lontoon pörssissä. Osake on laskenut lähes 90 prosenttia vuoden alusta.