Twitter turvautuu ”myrkky­pilleriin”, jotta Elon Musk ei saisi ostettua yhtiötä – Voiko Muskin viha­mielinen valtaus­­yritys onnistua?

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on ravistellut markkinoita tällä viikolla ryhtymällä Twitterin vihamieliseen yritysvaltaukseen. Twitterin hallitus ei innostunut tarjouksesta, ja ryhtyi vastatoimiin.

Elon Muskin (kuvituskuvassa taustalla) Twitter-operaatio on aiheuttanut vastareaktioita.

16.4. 14:12

Sosiaalisen median yhtiö Twitter on ryhtynyt toimiin Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin yrityskaappausta vastaan.

Somemaailman kauhukakara ja avaruusmatkailusta haaveileva Musk aiheutti torstaina kohun, kun hän tarjoutui ostamaan Twitterin koko osakekannan 43 miljardilla dollarilla eli 38 miljardilla eurolla. Yhden osakkeen arvo olisi tuolloin 54,2 dollaria.

Samalla yhtiö poistuisi pörssistä. Musk on sanonut, että hän pyrkisi pitämään niin monta osakkeenomistajaa mukana yksityisessä yhtiössä kuin laki sallisi.

Kyse on yritysvaltauksesta, eli tilanteesta, jossa ulkopuolinen taho pyrkii saavuttamaan määräävän aseman yhtiössä. Vihamieliseksi sitä kutsutaan silloin, jos yhtiön hallitus vastustaa tarjousta.

Twitterin hallitus ei innostunut Muskin tarjouksesta. Hallitus hyväksyi perjantaina yksimielisesti suunnitelman, jonka tarkoitus on suojata yhtiötä Muskin valtausyritykseltä.

”Myrkkypilleriksi” kutsutun järjestelyn mukaan valtausta vastustaville osakkeenomistajille annetaan mahdollisuus ostaa alennettuun hintaan lisää yhtiön osakkeita, jos jokin ulkopuolinen taho hankkii itselleen vähintään 15 prosenttia Twitterin osakekannasta vastoin hallituksen tahtoa.

Tällainen suunnitelma ei estäisi Muskin suunnitelmaa toteutumasta, mutta ainakin se nostaisi yhtiön valtaamisen kustannuksia huomattavasti.

Musk voi seuraavaksi yrittää ostaa osakkeita suoraan osakkeenomistajilta kalliimmalla kuin niiden hinta on markkinoilla.

Tähän mennessä nykyiset osakkeenomistajat ovat pitäneet Muskin tarjousta liian halpana.

Musk aloitti Twitterin valtaamisen pari viikkoa sitten, kun hän osti aimo tukun yhtiön osakkeita.

Hänestä tuli 9,2 prosentin osuudella hetkeksi yhtiön suurin osakkeenomistaja. Tällä hetkellä suurin omistaja on kuitenkin sijoitusyhtiö Vanguard Group, joka juuri kasvatti osuuttaan 10,3 prosenttiin.

Musk on perustellut ostohalujaan sananvapaudella. Hänen mielestään luotettava ja kaikille avoin julkinen alusta on tärkeä ”sivilisaation tulevaisuuden” turvaamiseksi.

”Twitterissä on poikkeuksellista potentiaalia. Minä aion vapauttaa sen”, Musk totesi kirjeessään Twitterin hallitukselle.

Miljardööri on kuvaillut itseään sananvapausabsolutistiksi, ja hän onkin kritisoinut Twitteriä sen käyttäjien sananvapauden rajoittamisesta. Muskin mukaan somealustan moderointipäätösten tulisi olla avoimia, jotta ihmiset voisivat arvioida, onko moderointi tehty reilusti.

Samalla kun Musk puolustaa sananvapautta, on hänen omalta yhtiöltään perätty parempaa yritysvastuuta.

Teslaa syytetään mustien työntekijöiden rasistisesta kohtelusta Kaliforniassa. Yhtiötä vastaan on myös nostettu kanne osavaltiossa.

Muskin tarjous on aiheuttanut säpinää markkinoilla. Parin muunkin yrityksen on huhuttu pohtivan tarjouksen jättämistä Twitteristä.

Sekin mahdollisuus on olemassa, että Musk ryhtyy yhteistyöhön jonkin pääomasijoitusyhtiön kanssa Twitterin valtaamiseksi.

On nimittäin epäselvää, voisiko Musk edes maksaa ilmoittamaansa kauppasummaa. Vaikka Muskia tituleerataan maailman rikkaimmaksi ihmiseksi, on valtaosa hänen omaisuudestaan kiinni Teslan osakkeissa.

Toisaalta julkkis-Muskilla tuskin olisi ongelmia löytää taakseen halukkaita rahoittajia, asiantuntijat arvioivat The Wall Street Journalissa.

Twitterin osakkeenomistajat suhtautuvat Muskin tarjoukseen kahtiajakoisesti.

Osa osakkeenomistajista toivottaa Muskin yrityksen ravistella someyhtiötä tervetulleeksi. Toiset taas pelkäävät, että vallan keskittämisestä ei seuraa mitään hyvää.

Markkinat eivät myöskään näytä uskovan, että kauppa toteutuu. Twitterin osake halpeni 1,7 prosenttia torstaina Musk-uutisten jälkeen. Samoin Teslan osake oli 3,6 prosentin laskussa. Perjantaina pörssi oli kiinni.

Osa analyytikoista pitää Muskin ostotarjousta jonkinasteisena huomiohakuisena trollauksena, kertoo uutissivusto CNBC.

Musk on itse yksi Twitterin superstaroista, sillä hänen eksentristä twiittailuaan seuraa 82 miljoonaa käyttäjää.

Twitter perustettiin vain kaksi vuotta Facebookin jälkeen. Se on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin nyt Metana tunnettu Facebook: Metalla oli viime vuonna 1,93 miljardia päivittäistä käyttäjää ja 118 miljardin euron liikevaihto, kun taas Twitterillä aktiivisia käyttäjiä on 217 miljoona liikevaihdon ollessa 5,08 miljardia dollaria.

”Suuri kysymys Twitterin hallitukselle on, hyväksyykö se hyvin avokätisen tarjouksen yhtiöstä, joka on alisuoriutunut kerta toisensa jälkeen ja joka kohtelee käyttäjiään välinpitämättömästi”, sanoo CMC Marketsin markkina-analyytikko Michael Hewson Reutersille.

Muskilla on joka tapauksessa jo nyt valtaa vaikuttaa Twitteriin.

Twitter pitää vuosittaisen yhtiökokouksensa toukokuussa. Osakkeenomistajat ovat tuomassa kokoukseen viisi eri ehdotusta, joista omistajien ja hallituksen on äänestettävä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ehdotukset vaativat muun muassa selvennyksiä työntekijöiden oikeuksiin ja avoimuutta yhtiön vaalirahoituskuvioihin.

Twitterin hallitus vastustaa kaikkia ehdotuksia. Musk on arvaamaton tekijä, eikä hänen äänestyskäyttäytymisestään ole vielä tietoa.

Toisaalta vaikuttaa siltä, että Muskia ei kiinnosta Twitterissä vaikuttaminen, ellei hän saa sitä kokonaan itselleen.

”Jos diili ei onnistu, eikä minulla ole luottamusta johtoon tai uskoa siihen, että voisin ajaa muutosta julkisilla markkinoilla, täytyy minun pohtia uudestaan asemaani osakkeenomistajana”, Musk sanoi torstaina.