Kalifornian suur­yrityksissä saatetaan tulevaisuudessa tehdä neljäpäiväistä työviikkoa

Kaliforniassa yritetään ajaa läpi lakia, joka määrittäisi työviikon 32-tuntiseksi yli 500 työntekijän yrityksissä.

Työntekijä Iboss Cybersecurity -yrityksen uusissa toimitiloissa Kalifornian Piilaaksossa vuonna 2015.

16.4. 15:32

Kaliforniassa saatetaan tulevaisuudessa siirtyä neljän päivän työviikkoon, mikäli lakiehdotus menee läpi osavaltion lainsäätäjillä, kertoo The Wall Street Journal.

Ehdotuksen mukaan työviikko määriteltäisiin yli 500:n työntekijän yhtiöissä 32 tunnin mittaiseksi 40 tunnin sijaan. Yli neljä päivää viikossa töitä tekevät olisivat oikeutettuja ylityölisiin.

Vielä on matkaa siihen, että ehdotus etenisi laiksi asti. Jos laki kuitenkin hyväksytään, koskettaisi se yli 2 000 yritystä osavaltiossa.

Kalifornian osavaltio ei ole ainoa taho, jossa nelipäiväinen työviikko kutkuttaa. Yritykset ympäri maailman, kuten jättiyhtiö Unilever Uudessa-Seelanissa, testaavat neljäpäiväistä työviikkoa selvittääkseen sen vaikutuksia tuottavuuteen.

Myös Suomessa nelipäiväisestä työviikosta on haaveillut muun muassa Sanna Marin (sd.), ollessaan liikenne- ja viestintäministerinä vuonna 2019.

Monin paikoin maailmalla on nyt pulaa osaavasta työvoimasta. Samalla työntekijät arvostavat yhä enemmän joustavuutta ja vapaa-aikaa, WSJ kirjoittaa.

Neljäpäiväisestä työviikosta on jo tehty tutkimuksia. Saksassa ja Ranskassa havaittiin, että lyhyempi työviikko ei lisännyt työllisyyttä. Belgiassa havaittiin, että 25–35 tuntia viikossa työskentelevät olivat tehokkaimpia. Lisätunnit eivät tehostaneet työtä.

Islannissa tehty kokeilu työtuntien supistamisesta osoitti, että siirtyminen 40:stä tunnista 35:een tuntiin viikossa ei vähentänyt työn tehokkuutta.

Kalifornia on Yhdysvaltain väkirikkain osavaltio ja monien teknologiayritysten keskus.

Kalifornian kauppakamari vastustaa uutta lakiehdotusta. Sen mukaan ehdotus nostaisi huomattavasti työnantajien kustannuksia.

Myös Stanfordin yliopiston taloustieteen professori Nicholas Bloom varoittaa, että seuraukset ovat negatiivisia, jos yrityksiltä vaaditaan saman palkan maksamista vähemmistä työtunneista.

”Työt siirtyvät Nevadaan tai Oregoniin, eivätkä työntekijät pysty nostamaan palkkatasoaan vuosiin”, Bloom ennustaa.

Bloomin mukaan parempi vaihtoehto olisi, jos sellaiset työntekijät, jotka eivät pysty tekemään etätöitä, tekisivät pidempiä työpäiviä mutta harvempina päivinä. Se säästäisi myös matkustusaikoja, Bloom sanoo.

The Wall Street Journal kertoo sosiaalisen median markkinointiohjelmistoja valmistavasta Buffer-yrityksestä, joka siirtyi 32-tuntiseen työviikkoon vuonna 2020. Työntekijät saavat valita, tekevätkö he hieman enemmän työtunteja neljänä päivänä vai lyhyempiä päiviä viitenä päivänä työviikossa.

Yrityksen havaintojen mukaan työntekijät tekevät enemmän töitä lyhyessä kuin pitkässä ajassa. Toisaalta neljän päivän rutistuskin voi olla intensiivinen, yhtiön henkilöstöhallintojohtaja Nicole Miller kertoo WSJ:lle.

”On väärinkäsitys luulla, että neljän päivän työviikko olisi jotenkin helpompi tai vähemmän stressaava”, Miller sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita