Finnair aikoo vuokrata lentokoneitaan ja miehistöään ulkomaille Venäjän ilmatilan sulkemisen takia

Toimitusjohtaja Topi Mannerin mukaan neuvottelut ovat käynnissä.

Finnairin tilapäisesti liikenteestä poistettuja lentokoneita Helsinki-Vantaan lentoasemalla keväällä 2020.

17.4. 16:38 | Päivitetty 17.4. 17:05

Lentoyhtiö Finnair neuvottelee lentokoneiden ja miehistön vuokraamisesta, koska Venäjän ilmatilan sulkemisen takia yhtiön lentokoneita seisoo käyttämättömänä.

”Olemme neuvottelemassa ulosvuokraussopimuksista, mutta kerromme niistä tarkemmin aikanaan”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Ulosvuokraussopimukset tarkoittavat yksinkertaistaen sitä, että lentoyhtiöt vuokraavat kalustoaan ja työntekijöitään toisilleen etenkin silloin, kun lentokoneiden käyttöaste on vähäistä.

Saksalaisen ilmailumedian Aerotelegraphin mukaan Finnair vuokraa lentokoneitaan ja miehistöään saksalaiselle Eurowings Discoverille, jonka omistaa Lufthansa.

Venäjän ilmatilan sulkemisen takia Finnair on keskeyttänyt lentoja etenkin Japaniin, jossa sen kohteita ovat olleet Osaka, Nagoya, Sapporo ja Fukuoka.

Yhtiön suunnitelmissa oli alun perin lentää kesäkaudella 40 lentovuoroa viikossa Japaniin, mutta Venäjän ilmatilan sulkemisen takia Finnair lentää ainoastaan seitsemän kertaa viikossa Tokioon.

Aerotelegraphin mukaan Eurowings Discover lentäisi Finnairin laajarunkolentokoneilla Frankfurtista Tampaan ja Las Vegasiin sekä Münchenistä Las Vegasiin.

Suomessa Aerotelegraphin uutisesta kertoi ensimmäisenä Lentoposti.

Maaliskuun alussa Finnair ilmoitti Venäjän ilmatilan sulkemisen aiheuttavan merkittäviä muutoksia yhtiön liikenteeseen. Siksi yhtiö kutsui työntekijöidensä edustajat yhteistoimintalain mukaisiin muutosneuvotteluihin enintään 90 päivän lomautuksista, jotka toteutuessaan koskisivat ohjaamo- ja matkustamopalveluhenkilöstöä.

Yhtiön mukaan arvioitu kuukausittainen lisälomautustarve huhtikuusta alkaen olisi 90–220 lentäjää ja 150–450 matkustamohenkilöstön jäsentä.

Venäjä sulki ilmatilansa eurooppalaisilta lentoyhtiöiltä helmikuun lopussa Euroopan unionin määräämien pakotteiden takia.

Tätä ennen EU kielsi kaikkia venäläisiä lentoyhtiöitä, Venäjälle rekisteröityjä ilma-aluksia sekä ilma-aluksia, jotka ovat venäläisen henkilön tai oikeushenkilön omistamia laskeutumasta, nousemasta tai ylilentämästä Euroopan unionin alueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita