Kiinan talous kasvoi alkuvuonna odotuksia enemmän, mutta uudet korona­rajoitukset synkistävät näkymiä

Vähittäismyynti väheni ja työttömyys lisääntyi maaliskuussa.

Suuri määrä uusi autoja odotti merikuljetusta Yantain satamassa viime keskiviikkona.

18.4. 10:36

Kiinan talous kasvoi tammi–maaliskuussa 4,8 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, ilmenee maan tilastokeskuksen maanantaina julkaisemista tiedoista.

Talouskasvu oli ennakoitua voimakkaampaa, sillä analyytikot odottivat sen kasvaneen 4,4 prosenttia. Edellisellä vuosineljänneksellä talous kasvoi 4,0 prosenttia.

Talouden lähiajan näkymät ovat kaikesta huolimatta synkistyneet koronaviruspandemian pahenemisen ja Ukrainan sodan takia, koska ne ovat lisänneet kustannuspaineita ja voimistaneet kuluttajahintojen kallistumista eli inflaatiota.

Analyytikot arvioivat, että huhtikuussa talouden tila on todennäköisesti heikentynyt, koska rajoituksia on lisätty koronavirustartuntojen hillitsemiseksi.

"Uusien rajoitusten vaikutukset ovat välittömiä. Ei vain siksi, että päivittäistavaroiden toimitukset ovat viivästyneet, vaan myös siksi, että ne lisäävät epävarmuutta palveluissa ja teollisuudessa, jotka ovat jo vaikuttaneet työmarkkinoihin", sanoo finanssiyhtiö ING:n Kiinan pääekonomisti Iris Pang.

Hänen mukaansa finanssi- ja rahapolitiikan tuki ei ole riittänyt täysin korvaamaan rajoitusten aiheuttamaa vahinkoa bruttokansantuotteelle. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna Kiinan talous kasvoi 1,3 prosenttia.

Maaliskuun tiedot osoittivat, että vähittäismyynti väheni vuoden kuluessa eniten sitten huhtikuun 2020 laajalle levinneiden koronavirusrajoitusten vuoksi. Vähittäismyynti supistui 3,5 prosenttia, mikä oli odotuksia enemmän.

Työmarkkinoilla näkyi jo maaliskuussa merkkejä tilanteen huonontumisesta. Kiinan työttömyysaste oli maaliskuussa 5,8 prosenttia, mikä oli heikoin lukema sitten toukokuun 2020. Maaliskuun on työmarkkinoilla yleensä vahva kuukausi, koska teollisuus palkkaa työnantajia runsaasti Kiinalaisen uudenvuoden jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita