Pyhäjoen voimalan venäläisen pää­urakoitsijan yhtiöt ovat jättäneet toistuvasti laskujaan maksamatta Suomeen

Venäläisten mukaan Suomen yhtiöiden maksuhäiriöt eivät estä Fennovoiman töiden jatkamista. HS:n selvityksessä kävi ilmi, että Titan-2:n johdossa on Suomessa työskennellyt myös raskaista talousrikoksista etsintäkuulutettu henkilö.

HS vieraili Fennovoiman ydinvoimalatyömaan edustalla Pyhäjoen Hanhikivenniemessä maaliskuussa.

25.4. 2:00 | Päivitetty 25.4. 7:19

Pyhäjoen ydinvoimalan venäläisen pääurakoitsijan Suomen-yhtiöt ovat toistuvasti jättäneet laskujaan maksamatta.

Myös tilinpäätöstietoja on jätetty toimittamatta kaupparekisteriin.

Luottotietoyhtiö on luokitellut miljardihankkeen keskeiset yhtiöt huonoimpaan mahdolliseen perintäluokkaan. Erääntyneiden laskujen perimisellä ei arvioida olevan onnistumisen edellytyksiä.

Titan-2 toimii Fennovoiman ydinvoimalahankkeen pääurakoitsijana. Sen tehtävänä on muun muassa suunnittelu, asennustyöt sekä maa- ja vesirakentaminen.

Kun hanke käynnistyi vuonna 2015, venäläinen emoyhtiö perusti Suomeen kaksi yhtiötä: Titan-2 Finland -osakeyhtiön ja Titan-2-sivuliikkeen.

Osakeyhtiöllä ei tiettävästi ole sen jälkeen ollut varsinaista liiketoimintaa. Se on kuitenkin jättänyt hoitamatta kaksi sadan euron maksua verohallinnolle ja Patentti- ja rekisteri­hallitukselle (PRH).

Sivuliike taas on jättänyt vuonna 2021 maksamatta verottajan 2 855 euron saatavat sekä muita pienempiä laskuja.

Viime vuoden syyskuulle päivätyssä maksu­häiriö­merkinnässä todetaan, ettei sivuliikkeeltä ole suppeassa ulosotossa löytynyt varoja velan suorittamiseksi.

Titan-2:n sivuliike ei ole toimittanut tilinpäätöstietojaan viranomaisille yhtenäkään vuonna. Osakeyhtiö on toimittanut tilinpäätöksensä vasta sen jälkeen, kun viranomainen on karhunnut niitä.

Miksi miljardien eurojen ydinvoimalaa rakentava ja satojen miljoonien eurojen liikevaihtoa pyörittävä konserni ei saa pieniä velvoitteitaan hoidettua?

HS vieraili yrityksen osoitteessa Hiilikadulla Helsingin Salmisaaressa, joka on pääkaupungissa ydinvoimalaprojektin keskus. Muutaman sadan metrin päässä toisistaan sijaitsevat hankkeen tärkeiden toimijoiden, eli Fennovoima Oy:n, RAOS Project Oy:n, RAOS Voima Oy:n, Atomenergoproektin ja Titan-2:n, toimistot.

Käytävällä vastaan tulee sivuliikkeen operaatioista vastaava johtaja Olga Minina. Hän kertoo, että toimistossa työskentelee vain muutama henkilö. Suurin osa väestä on asettunut Pyhäjoelle ydinvoimalatyömaan läheisyyteen. Siellä Titanilla on 94 työntekijää.

Muihin HS:n kysymyksiin Minina vastaa sähköpostilla. Hän kertoo, että yhtiöiden avoimet laskut aiotaan maksaa lähitulevaisuudessa.

Lisäksi yhtiö aikoo vaihtaa maksujärjestelmäänsä, koska pakotteiden vuoksi yhtiö ei enää voi avata pankkitiliä EU-alueen pankeissa.

Maksuhäiriöt eivät Mininan mukaan estä ydinvoimalatyömaan töiden jatkumista.

”Emme näe mitään kriittisiä ongelmia tällä hetkellä.”

Mininan mukaan viime vuoden tilintarkastus on parhaillaan menossa ja tilinpäätös valmistumassa piakkoin. Hän ei kommentoi, miksi sivuliike ei ole lain vaatimusten mukaisesti koskaan toimittanut tilinpäätöksiään kaupparekisteriin.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja on Esa Härmälä, entinen Metsähallituksen toimitusjohtaja ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) puheenjohtaja.

Fennovoima ilmoittaa arvoikseen avoimuuden ja lakien ja määräysten noudattamisen.

Onko yhtiön hallitus huolissaan siitä, että venäläinen pääurakoitsija on jättänyt veroja ja muita maksuja maksamatta ja tilinpäätöstietoja toimittamatta?

”Tätä täytyy kysyä toimitusjohtaja Joachmin Spechtiltä, koska tuo on selvästi operatiivinen kysymys”, Härmälä sanoo.

”Edellytämme totta kai sitä, että kaikki kumppanit toimivat laillisesti ja kunniallisesti. Mutta kun en tiedä tästä tämän enempää, en voi muuta kuin vahvistaa yleisen periaatteen.”

Eikö Fennovoiman hallitus ole käsitellyt pääurakoitsijan maksuhäiriömerkintöjä ja tilinpäätösten puuttumista?

”Hallitus on vahvistanut pelisäännöt ja valvoo tietysti niiden noudattamista. Uskon, että jos on jotain isommin pielessä, niin hallituksessa raportoidaan.”

Eli niin isosti ei ole ollut pielessä, että hallitus olisi käsitellyt asiaa?

”Tässä on kaikki, mitä voin sanoa. Jos toivottaisimme toisillemme hyvää päivänjatkoa”, Härmälä päättää puhelun.

Fennovoiman viestintäjohtajan Sakari Kotola mukaan Titan-2:ssa oli viime kesänä verotarkastus, jonka yhteydessä hoidettiin kuntoon Titan-2:n kaikki maksut verottajalle.

Kotola ei tiedä, mistä nykyisissä maksuhäiriöissä on kyse.

”Tällä hetkellä en ole tietoinen, että meillä olisi erityisiä selvityspyyntöjä tähän liittyen menossa.”

Kotola ei myöskään tiedä, miksi tilinpäätöksiä puuttuu kaupparekisteristä.

”Tähän en osaa sanoa mitään. Sitä voi tarvittaessa kysyä asiantuntijoiltamme”, hän sanoo.

Pyhäjoen ydinvoimalahanke on päätynyt Venäjän hyökkäyssodan jälkeen outoon tilanteeseen. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on todennut, ettei hän aio esittää ydinvoimalalle rakentamislupaa. Työt Pyhäjoella ovat kuitenkin jatkuneet.

Venäläinen laitostoimittaja ja Fennovoiman osaomistaja Rosatom on ilmoittanut, että se edellyttää osapuolten pitävän sopimuksistaan kiinni.

Suomalaisten kuntien omistamat energiayhtiöt haluaisivat eroon yhä jatkuvasta rahanmenosta, ja ne ovat vaatineet työ- ja elinkeinoministeriötä toimimaan asiassa. HS kertoi 8. huhtikuuta salaisesta osakassopimuksesta, joka käytännössä estää osakkaiden irrottautumisen hankkeesta.

Mitä pääurakoitsija Titan-2 ajattelee Pyhäjoen ydinvoimalan tulevaisuudesta Venäjän hyökättyä Ukrainaan?

”Titan-2 täyttää sopimusvelvoitteensa Hanhikivi 1 -hankkeen pääurakoitsijana yhdessä vakiintuneiden hankintaketjun yhtiöiden kanssa, joiden kanssa sillä on sopimukset”, Olga Minina vastaa.

Suomalaisten Titan-2-yritysten yksi keskeisistä vastuuhenkilöistä on Dmitry Gavryukov.

Oman ilmoituksensa mukaan hän on Suomen sivuliikkeen sopimusosaston johtaja.

Maaliskuun lopussa HS:n toimittaja ja valokuvaaja vierailivat Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa Helsingin Taka-Töölössä. Samalla he huomasivat hybridimallisen Mercedes-Benz 500 -auton rakennuksen takapihalla.

Paljastui, että ylellinen edustusluokan auto kuuluu juuri Gavryukoville.

Venäläisen voimalaurakoitsijan johtajan vierailu Venäjän kulttuurikeskuksessa voi olla normaali kohteliaisuuskäynti.

Toisaalta keskus ei ole vain sitä, mitä sen sanotaan olevan. Takavuosina sen työntekijöistä yksi tai kaksi kerrallaan oli peitetehtävässä Neuvostoliiton ja myöhemmin Venäjän ulkomaantiedustelun palveluksessa, HS:n haastattelema asiantuntijalähde kertoo.

Tiede- ja kulttuurikeskus kiisti viimeksi huhtikuun alussa, että sen henkilökunta olisi mukana Venäjän tiedustelussa.

Gavryukov taas kiistää HS:lle olleensa tiede- ja kulttuurikeskuksessa.

Miksi autosi on sitten ollut keskuksen luona?

”Olen saattanut mennä keskuksen ohi.”

Kun toimittaja huomauttaa, että auto on ollut nimenomaan keskuksen pihalla pysäköitynä, Gavryukov katkaisee puhelun.

Titan-2 Finlandin hallituksen puheenjohtajan Dmitry Gavryukovin Mercedes Benz oli pysäköity Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen takaovien edustalle. Autojen rekisterikilvet on sumennettu HS:n toimituksessa.

Titanin Suomen-yhtiöiden taustalta löytyy värikäs hahmo, jonka olinpaikka on kiinnostanut myös Venäjän poliisia.

Titan-2:n sivuliike rekisteröitiin Suomessa loppuvuonna 2014, ja seuraavana vuonna sen edustajaksi kaupparekisteriin merkittiin Aleksander Zmihnovski. Asiakirjoista ilmenee, että hänen kuukausipalkkansa oli 20 000 euroa.

Zmihnovski antoi tuohon aikaan suomalaisille medioille lausuntoja Pyhäjoen ydinvoimalatyömaan etenemisestä.

”Yhteistyö suomalaisten alihankkijoiden kanssa on alkanut hyvin. Olen vaikuttunut heidän työtehostaan ja työn laadusta”, hän sanoi Ylelle syyskuussa 2015.

Vain muutama kuukausi aiemmin, heinäkuussa 2015, venäläinen Kommersant-lehti oli kertonut Venäjän sotilastutkinnan päähallinnon aloittaneen rikostutkinnan Zmihnovskin toimista.

Zmihnovski oli vuosina 2009–2013 ollut pääjohtajana Oboronenergosbyt-yhtiössä. Sillä on monopoli sähkön toimittamiseen Venäjän puolustusministeriön sotilastukikohtiin ja ministeriön yhtiöille.

Zmihnovskia ja tämän kumppaneita epäiltiin kymmenien miljoonien eurojen kavalluksesta, joka olisi tapahtunut nostamalla keinotekoisesti sähkön hintaa.

Hänestä tehtiin kansainvälinen etsintäkuulutus. Vuonna 2018 julkisuudessa kerrottiin, että Venäjä oli vaatinut Britannialta Zmihnovskin palauttamista kotimaahansa. Britannia kuitenkin kieltäytyi pyynnöstä vedoten Venäjän huonoihin vankilaolosuhteisiin.

Suomessa Zmihnovskilla on ollut muitakin toimia kuin ydinvoimalahankkeen edistäminen.

Hän perusti vuonna 2011 puolisonsa Rodika Zmihnovskajan kanssa hajuvesien ja kosmetiikan tukkukaupan. Sen toiminta jäi kuitenkin ja yhtiö lakkautettiin 2020.

Zmihnovskaja oli suositun Banderos -yhtyeen laulusolisti. Hän kuoli vuonna 2017 aivoverenvuotoon Yhdysvalloissa. Aleksander Zmihnovski toimi vaimonsa tuottajana, ja hänellä on ollut elokuva- ja televisiotuotantoyhtiöt Englannissa ja Hollannissa.

Ura suomalaisessa Titan-yhtiössä näyttää jääneen lyhytaikaiseksi.

”Sitten Zmihnovski yllättäen lähti”, kertoo Titan-2:n entinen Pyhäjoen-työmaan työntekijä HS:lle.

Henkilövaihdoksista tuli hänen mukaansa Titan-2:n arkea. Kaupparekisterin paperit todistavat, että johtajat ovat vaihtuneet käytännössä vuosittain.

HS ei tavoittanut Zmihnovskia haastatteluun.

Fennovoiman laitostoimittaja ja omistaja Rosatom on eräänlainen ydinenergiaministeriön ja valtiollisten ydinenergiayhtiöiden hybridi, joka perustettiin presidentti Vladimir Putinin päätöksellä 2007.

Rosatomin alaisuudessa on yli 350 yhtiötä, ja se vastaa myös viranomaistehtävistä kuten Venäjän kansallisesta säteily- ja ydinaseturvallisuudesta.

Yhtiön pääjohtajana oli 2009–2016 Sergei Kirijenko, joka on nykyään Putinin presidentinhallinnon varajohtaja. Kirijenko vaikuttaa edelleen Rosatomissa hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Hanhikivi-hankkeeseen osallistuu Rosatom-konsernista kolme yhtiötä: Atomprojekt, joka hoitaa yleistä laitossuunnittelua, Atomenergomaš, joka toimittaa muun muassa reaktorin paineastian sekä Gidropress, joka suunnittelee reaktorin paineistuksen.

Ydinvoimatyömaan pääurakoitsija Titan-2 kytkeytyy läheisesti Rosatomiin. Rosatom luonnehtii sitä ”strategiseksi partneriksi”.

Alun perin Titan-2 perustettiin 1995 Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Se tuli korvaamaan Sosnovyi Borin ydinvoimalaa rakentaneita valtionyhtiöitä.

Titan-konsernin omistussuhteet on piilotettu pitkien ketjujen taakse. Tiettävästi pääomistajien joukossa ovat kuitenkin konsernin pääjohtajan Grigori Naginskin vaimo ja tytär. Jälkimmäinen on ollut Suomen-yhtiöissä vastuuhenkilönä. Titan-2:n osakkaana on nykyään myös Rosatom-konserni.

Naginski on paitsi ydinvoima-alan liikemies, myös Venäjän valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän poliitikko.

Vuosina 2010–2011 Naginski oli Venäjän varapuolustusministeri, minkä jälkeen hänestä tuli sotilaskohteita sekä valtioeliitin asuntoja rakentavan Spetsstroi-valtionyhtiön johtaja.

Rahakkaan johtajapestin saamisessa Naginskia auttoivat venäläislehtien mukaan läheiset suhteet silloiseen puolustusministeri Anatoli Serdjukoviin. Naginski joutui lähtemään Spetsstroista korruptiotutkimusten vuoksi.

Vuodesta 2014 lähtien Naginski on johtanut Titan-2-yhtiötä.

Venäläisten lehtien mukaan hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Kirišineftegaz-yhtiön kanssa, jonka omistaa Suomen kansalainen ja pakotelistalla oleva Putinin läheinen oligarkki Gennadi Timtšenko.

Naginski liikkuu Timtšenkon tapaan judopiireissä: hän on Sosnovyi Borin judoliiton johtaja.

Naginskin hyvän suhdeverkoston on uskottu olevan syy siihen, että hänen monissa skandaaleissa ryvettynyt maineensa ei ole estänyt Titan-2:ta saamasta Rosatomilta yhä uusia miljardien ydinvoimalahankkeita.