Venäläinen Rusagro haluaa ostaa Valion Venäjän-toiminnot, kertoo Kommersant – Venäjältä poistuminen on Valion mukaan ”valitettavan” vaikeaa

Yrityskauppaan Rusagron kanssa voisi kuulua myös oikeus käyttää Viola-juustobrändiä.

Valion tuotteita Prisman myymälässä Pietarissa vuonna 2018.

19.4. 15:15

Venäläinen elintarvikeyhtiö Rusagro on kiinnostunut ostamaan Valion liiketoiminnot Venäjällä, kertoo talouslehti Kommersant.

Venäläislehden nimettömien lähteiden mukaan Rusagro on yksi mahdollista ostajaehdokkaista eikä se ei ole ainoa, joka on ilmaissut kiinnostuksensa ostaa Valion Venäjän-toiminnot.

Valio tiedotti maaliskuun alussa tuomitsevansa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja lopettavansa liiketoimintansa Venäjällä eettisistä syistä. Viikko aikaisemmin yhtiö lopetti tuotteidensa viennin Suomesta Venäjälle.

Valio kertoo HS:lle, että sen tavoitteena on myydä Venäjän liiketoimintansa, mutta ei kommentoi tässä vaiheessa asiasta muuta.

”Valitettavasti yritysten poistuminen Venäjältä on tällä hetkellä erittäin monimutkaista. Prosessiin liittyy monia lainsäädännöllisiä yksityiskohtia, ja se vie oman aikansa”, Valion Suomen, Ruotsin, Baltian ja Venäjän toimintoja johtava Elli Siltala kertoo yhtiön viestinnän välittämässä viestissä.

Valiolla on sulatejuustotehdas Moskovan lähellä, sopimusvalmistuskumppaneita sekä myyntikonttorit Pietarissa ja Moskovassa.

Venäjän toimintojen liikevaihto on ollut vuodessa noin 85 miljoonaa euroa, ja ne työllistävät noin 400 henkilöä.

HS kertoi perjantaina laajassa jutussa siitä, että sadat yritykset ovat poistuneet Venäjältä, mutta monet jatkavat yhä myös Venäjän sotakoneen rahoittamista. Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vaatinut sekä suomalaisia että muita länsimaisia yrityksiä jättämään Venäjän.

”Olen kiitollinen niille suomalaisyhtiöille, jotka ovat jo vetäytyneet Venäjän markkinoilta, mutta tarvitaan kaikkien taloussiteiden katkaisemista. Pyydänkin teitä painostamaan niitä yrityksiä, jotka vielä jatkavat Venäjän sotakoneen tukemista veroillaan, joita ne maksavat Venäjän budjettiin”, Zelenskyi sanoi Suomen eduskunnalle huhtikuussa pitämässään puheessa.

Lue lisää: Sadat yritykset uhosivat jättävänsä sodan takia Venäjän, mutta monien toimintaa hyökkäys ei muuttanut lainkaan – nämä yritykset jatkavat Venäjän sotakoneen tukemista

Rusagro on Venäjän suurimpia porsaanlihan, sokerin sekä kasvi- ja eläinrasvojen tuottajia.

Yhtiön pääomistaja oli liikemiesmiljardööri Vadim Moškovitš, jolle Euroopan unioni asetti talouspakotteita maaliskuussa.

Moškovitš on pakotteiden jälkeen vähentänyt järjestelyllä omistusosuutensa Rusagrosta alle puoleen ja jättänyt tehtävänsä yhtiön johdossa.

Kommersantin mukaan Valion mahdolliseen yrityskauppaan Rusagron kanssa voisi kuulua myös oikeus käyttää Viola-juustobrändiä.

Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan Rusagrolle kaupan elinehto olisi brändin käyttöoikeus, koska uusien tuotteiden kehittäminen on vaikeaa Venäjän kovan kilpailutilanteen takia.

Valiolle puolestaan olisi Kommersantin asiantuntijan mukaan tärkeää varmistaa, että Rusagro ei enää ole Moškovitšin omistuksessa tai hallinnassa.

Venäjältä vetäytyvistä suomalaisyrityksistä rakennusyhtiö YIT on aiemmin onnistunut myymään liiketoimintonsa Venäjällä.