Yli sata ulkomaista alusta perunut lyhyessä ajassa tulonsa – Helsinki odotti liki ennätysvilkasta risteilykautta, sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan

Etukäteisvarausten perusteella risteilykaudesta odotettiin lähes ennätyksellistä kahden pandemiakesän jälkeen.

Yhdysvaltalaisen risteilyvarustamo Royal Caribbeanin Celebrity Silhouette -alus vieraili Helsingissä vuonna 2019.

23.4. 12:10 | Päivitetty 23.4. 12:28

Yli sata kansainvälistä risteilyalusta on perunut tulonsa Helsinkiin ensi kesänä, koska Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut varustamot reitittämään Itämeren-risteilynsä uudelleen.

Helsingin Satamasta kerrotaan, että kansainväliset risteilyvarustamot olivat tehneet alkuvuonna yli 300 etukäteisvarausta Helsingin satamiin, mutta huhtikuun loppupuolella varauksia oli enää reilut 170.

Helsingin Sataman viestintäpäällikkö Eeva Hietanen sanoo, että peruutuksia on tapahtunut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon.

”Varauksissa tapahtuu pieniä muutoksia joka vuosi, mutta Venäjän tilanne on viimeksi aiheuttanut muutoksia enemmän. Amerikkalaisvarustamot ovat aika suoraviivaisesti peruneet käyntinsä Venäjällä”, Hietanen sanoo.

Satamamestari Staffan Teromaa Helsingin Satamasta kertoo, että peruutuksia alkoi tapahtua etenkin Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen, vaikka myös pandemian jatkuminen painaa yhä risteilyliikennettä.

Kansainväliset varustamot päättivät Venäjän hyökkäyksen jälkeen, että ne peruvat käyntinsä Pietarissa. Sen seurauksena moni alus ei vieraile Helsingissä eikä muissa Itämeren satamissa ollenkaan, mutta osa aluksista viipyy Helsingissä poikkeuksellisesti yön.

”Kun Pietari meni kiinni, alukset reititettiin uudelleen, ja se näkyy Helsingissä yöpymisten kasvuna. Yleensä risteilijät tulevat aamulla ja lähtevät päivällä tai illalla seuraavaan satamaan”, Teromaa sanoo.

Helsingin kansainvälinen risteilykausi käynnistyi viime viikolla kiirastorstaina, kun italialaisvarustamo Iss-Tosittin risteilyalus Hamburg vieraili Helsingissä matkallaan Tallinnasta Maarianhaminaan.

Etukäteisvarausten perusteella risteilykaudesta odotettiin lähes ennätyksellistä kahden pandemiakesän jälkeen.

Huippuvuonna 2019 Helsingin Satamassa kävi 303 alusta, jotka toivat kaupunkiin lähes 605 000 risteilymatkustajaa. Tuolloin risteilymatkustajat ja miehistön jäsenet jättivät Helsinkiin Helsingin Sataman tutkimuksen mukaan noin 25 miljoonaa euroa.

Ensimmäisenä koronakesänä vuonna 2020 risteilyalusten määrä putosi nollaan. Viime kesänä määrä elpyi 14 alukseen.

Pääosa Suomeen saapuvista kansainvälisistä risteilyaluksista pysähtyy Helsingissä. Toinen iso risteilysatama Suomessa on Maarianhamina. Itämeren risteilyaluksia vierailee myös Kotkassa ja Turussa.

Helsingin Sataman Teromaa arvioi, että Helsinkiin on tänä kesänä saapumassa noin 340 000 risteilymatkustajaa. Se on noin 260 000 matkustajaa vähemmän kuin alkuvuonna odotettiin. Näin ollen risteilymatkustajien Helsinkiin jättämän rahan määräkin putoaa merkittävästi.

”Ukrainan sodan ja pandemian yhteisvaikutuksena vähän alle puolet matkustajista on pudonnut pois”, Teromaa sanoo.

Arvio perustuu oletukseen, että varustamot ovat myyneet aluksensa täyteen.