Venäjä otti harppauksen kohti maksukyvyttömyyttä: Luotto­riski­markkinoiden elin linjasi Venäjän rikkoneen lainaehtoja

Luottoriskimarkkinoiden elin linjaa, että Venäjän dollarimääräisten valtionlainojen ruplamaksut rikkovat lainojen ehtoja.

Venäjän valtiovarainministeriön rakennus Moskovassa.

21.4. 11:22

Venäjän valtio on rikkonut kahden valtionlainansa lainaehtoja, katsoo investointipankeista ja sijoittajista koostuva johdannaiskomitea CDDC.

CDDC on luottoriskimarkkinoiden itsesääntelyelin ja antaa pyydettäessä lausuntoja ja päätöksiä muun muassa siitä, milloin velallinen ei ole suorittanut velvoitteitaan.

Komitean mukaan se, että Venäjän valtio maksoi kahden valtionlainansa korkoja ruplissa, oli ”mahdollinen maksukyvyttömyys” -tapahtuma luottoriskijohdannaisissa.

CDDC antoi päätöksen asiasta keskiviikkona. Päätös oli yksimielinen.

Komitean mukaan mahdollinen sopimusrikkomus tapahtui 4. huhtikuuta. Päätöksessä on 30 päivän niin sanottu armonaika.

Venäjän valtio voi siis välttää maksukyvyttömyyden, jos se maksaa lausunnon kohteena olevan kahden valtionlainan suorituksia velkojilleen dollareissa 4. toukokuuhun mennessä.

Venäjän valtiolla katsotaan yleisesti olevan tarpeeksi varoja hoitaa valtionvelkaansa. Käytännössä maalla on kuitenkin ollut vaikeuksia maksaa lainojensa korkoja ja lyhennyksiä, koska kansainväliset pankit eivät suostu välittämään tai maksamaan sen suorituksia talouspakotteiden rikkomisen pelossa.

Yhdysvaltalaisen Wells Fargo Securities -pankin strategi Brendan Mckenna arvioi uutistoimisto Bloombergille, että Venäjän valtionlainojen kovenanttiehdot ovat varsin selvät, ja että ruplamaksut merkitsevät lainasuoritusten laiminlyöntiä.

Mckenna arvioi, että Venäjä julkistetaan maksukyvyttömäksi noin kahden viikon päästä ellei maan talouspakotteita poisteta nopeasti.

Normaalisti valtioiden maksukyvyttömyyden määrittelevät kolme kansainvälistä luottoluokitusyritystä S&P Global, Moody’s ja Fitch Ratings.

Luottoluokittajat ovat kuitenkin vetäneet pois luottoluokituksensa, koska Euroopan unioni on kieltänyt niitä luokittelemasta venäläisiä organisaatioita.

S&P laski Venäjän valtion ulkomaisen velan luottoluokituksen tasolle ”selective default” ennen vetäytymistään. Luokittelu tarkoittaa sitä, että velallinen on valikoivasti maksukyvytön tietyissä lainoissa, mutta pyrkii hoitamaan muita velkojaan.

Myös Moody’s katsoi samoihin aikoihin, että Venäjän ruplamaksuja voi pitää maksukyvyttömyytenä. Moody’sin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut luottoluokituksen lasku.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan