Venäläinen öljyjätti Lukoil vaati Venäjää lopettamaan Ukrainan sodan – nyt pääjohtaja eroaa

Lukoil ei kertonut syytä toimitusjohtajan erolle.

Lukoilin öljynporauslautta Kaspianmerellä vuonna 2018.

21.4. 13:12 | Päivitetty 21.4. 15:40

Venäjän toiseksi suurimman öljyntuottajan Lukoilin pääjohtaja Vagit Alekperov on eronnut, kertoo yhtiö verkkosivuillaan. Lukoil ei kerro verkkosivuillaan julkaistussa lyhyessä tiedotteessa syytä pääjohtajan erolle.

Oligarkki Alekperov on Lukoilin merkittävä omistaja, ja hänen omaisuutensa arvo on talouslehti Forbesin mukaan noin 19 miljardia dollaria.

Alekperov ei ole Forbesin mukaan joutunut pakotteiden kohteeksi.

Lukoilin tiedotteen mukaan Alekperov omisti maaliskuun lopussa hieman yli 5,4 prosenttia Lukoilin osakkeista.

Lukoil vaati maaliskuun alussa pysäyttämään Ukrainan sodan. Yhtiö oli tuolloin yksi ensimmäisistä venäläisistä suuryrityksistä, jotka ovat puhuneet sotaa vastaan.

Lukoilin hallitus vaati tuolloin sotilaallisen konfliktin välitöntä päättämistä ja kertoi tukevansa sodan ratkaisua neuvotteluiden ja diplomatian kautta.

Lukoilin hallitus sanoi maaliskuisessa kannanotossaan olevansa huolissaan ”Ukrainassa käynnissä olevista traagisista tapahtumista”. Hallitus myös ilmaisi ”syvimmät myötätuntonsa kaikille tragediasta kärsineille”.

”Kannatamme aseellisen konfliktin välitöntä lopettamista ja tuemme täysin sen ratkaisemista neuvotteluin ja diplomaattisten keinojen avulla”, Lukoilin hallituksen lausunnossa sanottiin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lukoil on yksi maailman suurimmista öljyn ja kaasuntuottajista maailmassa. Yhtiö on tuottanut vuosittain noin 2 prosenttia maailman raakaöljystä.

Yhtiö työllistää yli 110 000 ihmistä.

Lukoilin markkina-arvo oli torstain osakekurssilla noin 40,3 miljardia dollaria. Yhtiön arvosta on kadonnut kuluvan vuoden aikana yli 36 prosenttia.

Lukoil takoi viime vuonna voittoa noin 7,1 miljardia dollaria.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan