Aleksei Mordašov oli super­rikas länsi­mielinen liike­mies –Tällainen on oligarkki, jolla on sodassa ehkä eniten hävittävää

Teräsmiljardööri Aleksei Mordašov katsoo olevansa riippumaton liikemies, mutta EU:n mukaan hän on taustalla omistajana muun muassa tv-kanavissa, jotka ovat pyrkineet epävakauttamaan Ukrainaa levittämällä Venäjän viestiä.

25.4. 2:00 | Päivitetty 25.4. 12:39

MiKä on pettymyksen hinta? Superrikkaan teräsmiljardöörin Aleksei Mordašovin kohdalla vähintään satoja miljoonia dollareja.

Talouslehti The Wall Street Journalin laajan artikkelin mukaan Mordašov arvioi joulukuun lopussa, etteivät hänen poikansa Nikita ja Kirill ole valmiita jatkamaan hänen kaivosyhtiönsä toimintaa. Niinpä hän pyysi heitä siirtämään osakkeet takaisin itselleen.

Paria kuukautta myöhemmin helmikuun lopussa Mordašovilla oli kiire siirtää osakkeita jälleen pois itseltään. Venäjän presidentti Vladimir Putin oli aloittanut laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa. Mordašov siirsi osakkeita miljardilla dollarilla lastensa äidille Marina Mordašoville. Myöhemmin samana päivänä EU jäädytti hänen varansa ja Mordašovista tuli rikkain EU:n pakotelistalle joutunut oligarkki.

Mutta kuka hän oikein on ja miksi hän joutui pakotelistalle?

Mordašov omistaa 77 prosenttia venäläisestä teräsjätti Severstalista. Yhtiö on yksi maailman suurimmista teräksen tuottajista, ja sillä on myyntiä ympäri maailmaa, erityisesti Euroopassa, kertoo talouslehti Wall Street Journal. Mordašovin henkilökohtaisen omaisuuden arvo on talouslehti Forbesin mukaan 18,2 miljardia dollaria.

Kun Euroopan unioni asetti Mordašovin pakotelistalle, se totesi, että Mordašov ”hyötyy yhteyksistään Venäjän päättäjiin”. Sekä EU että Britannia ovat asettaneet Mordašoville pakotteita.

Mordašov itse on väittänyt, että hän ei ole koskaan ollut lähellä politiikkaa, eikä ymmärrä, kuinka häneen kohdistetut pakotteet auttavat ”konfliktin” ratkaisemisessa.

Mordašov syntyi teollisuuskaupunki Tšerepovetsissa silloisessa Neuvostoliitossa. Hänen vanhempansa olivat terästehtaan työntekijöitä.

Aleksei pääsi opiskelemaan Leningradiin insinööri- ja taloustieteitä 1980-luvulla.

Valmistuttuaan hän palasi kotikaupunkiinsa ja pääsi talouspäälliköksi terästehtaalle, joka sittemmin ristittiin Severstaliksi. Forbesin mukaan hän hankki kyseisen tehtaan osakkeita estääkseen niitä joutumasta ulkopuolisiin käsiin.

Aleksei Mordašov kuvattuna haastattelussa kesällä 2021.

HS julkaisi Mordašovista henkilöjutun keväällä 2013. Tuolloin maailma ei ollut vielä nähnyt Krimin valtausta tai Venäjän sotatoimia Syyriassa.

Jutun mukaan Mordašov nousi Venäjän miljardöörien joukkoon vuosituhannen alussa. Hänellä oli myös yhteiskunnallisia luottamustehtäviä, sillä hänet tunnettiin toisen sukupolven "putinilaisena" oligarkkina – siis rahamiehenä, jolla oli toimivat suhteet maan presidenttiin Vladimir Putiniin.

Ulkomaailman tietoisuuteen hän nousi vuonna 2006, jolloin Severstal ilmoitti nousevansa maailman suurimmaksi teräksen valmistajaksi ostamalla eurooppalaisen metallijätin Arcelorin. Puolen vuoden kamppailun jälkeen Mordašov lopulta hävisi kilvan intilaiselle mijardöörille Lakshmi Mittalille.

Mordašov on ehtinyt luomaan suhteita myös Suomeen. Loppuvuodesta 2007 suomalainen metsäyhtiö UPM ja Severstal ehtivät jo julkistaa aiesopimuksen sellutehtaan rakentamisesta Mordašovin kotikonnuille. Lopulta hankkeesta ei kuulunut laman takia enää mitään.

HS:n joulukuussa 2007 julkaiseman uutisen mukaan Mordašov tuntee UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen vuosien takaa.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen (oik.) ja venäläisen Sveza-konsernin omistaja Aleksei Mordašov kertoivat joulukuussa 2007 suunnittelevansa sellutehtaan, sahan ja levytehtaan rakentamista Venäjälle. Hankkeen kokonaisarvio on yli miljardi euroa.

Mordašov kuuluu myös Suomen entisen pääministerin Esko Ahon tuttaviin. Aho kertoi HS:lle maaliskuun loppupuolella pitäneensä yli 20 vuotta yhteyttä kolmeen oligarkkiin, joita vastaan on määrätty pakotteita. Yksi heistä on Mordašov.

”Parhaiten opin tuntemaan Viktor Vekselbergin ja Aleksei Mordašovin, jonka omistaman Severstalin [kaivos- ja metalliyhtiö] tuotteita kulki Suomen kautta maailmalle. Häntä tapasin säännöllisesti. Myös Pjotr Avenia tapasin silloin tällöin, mutta en läheskään yhtä tiiviisti kuin Vekselbergiä ja Mordašovia”, Aho sanoi HS:lle maaliskuussa.

Aleksei Mordašov (toinen vasemmalta) Pietarin talousfoorumissa vuonna 2018. Vieressä Suomen entinen pääministeri ja Sberbankin hallituksen jäsen Esko Aho. Oikealla Venäjän entinen presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov.

Mordašovin onnistui vuosien mittaan kokoamaan valtavan omaisuuden.

Eurooppalaisista yhtiöistä hän on hankkinut merkittävän osuuden matkatoimistoyhtiö Tuista. Brittilehti Guardian kertoi maaliskuun alussa, että Mordašovin perheen omistusosuus Tuista on 34 prosenttia.

Mordašov on pyrkinyt olemaan epäpoliittinen liikemies, joka pitää Kremlin käsivarrenmitan päässä, kuvailee Wall Street Journalin haastattelema Mordašovin lähipiiriin kuuluva henkilö.

Teräsoligarkki on ollut ainakin jossain määrin länsisuuntautunut.

Wall Street Journal luonnehtiikin Mordašovia oligarkiksi, jolla on Putinin aloittamassa hyökkäyssodassa eniten hävittävää.

Mordašov puhuu sujuvasti englantia ja saksaa, ja hän lobbasi Venäjän maailman­kauppa­järjestö WTO:hon liittymisen puolesta.

Hän myös esimerkiksi maksoi 200:lle työntekijälleen kauppa­korkea­koulu­opinnot Englannissa.

Teräsmiljardööri Mordašov on kutsunut Ukrainan sotaa ”tragediaksi kahdelle veljeskansalle” ja toivonut ”verenvuodatuksen” päättyvän pian.

Pakotteita Mordašoville asettanut Euroopan unioni ei kuitenkaan ole ollut vakuuttunut siitä, että oligarkin liiketoimet edistäisivät rauhaa.

Guardianin mukaan EU katsoo Rossija-pankin, jossa Mordašovilla on taloudellisia intressejä, olevan Krimin miehityksestä hyötyneiden korkea-arvoisten venäläisjohtajien ”henkilökohtainen pankki”.

Lisäksi mediayhtiöt, joihin Mordašov on sijoittanut, ovat auttaneet epävakauttamaan Ukrainan tilannetta Venäjän viestiä levittävien tv-kanavien avulla.

Pakotteet ovat jo iskeneet Mordašovin liiketoimintaan. Hänen enemmistöomistamansa teräsyhtiö Severstal on kärsinyt finanssipakotteiden takia maksuvaikeuksista.

Pakotteiden myötä oligarkkien omaisuutta länsimaissa on ryhdytty takavarikoimaan ja jäädyttämään. Esimerkiksi oligarkkien huvijahdit ovat olleet viranomaisten kohteena pakotteiden takia.

Mordašov omistaa kaksi Cayman-saarille rekisteröityä huvijahtia. Niistä 142 metriä pitkä ja arviolta 500 miljoonan dollarin arvoinen Nord on purjehtinut Seychelleiltä Venäjälle Vladivostokiin sen jälkeen kun sen omistaja joutui pakotteiden kohteeksi, kertoo talousmedia Business Insider.

Sen sijaan pienempi, 27 miljoonan dollarin arvoiseksi kerrottu Lady M, päätyi viranomaisten käsiin Italiassa Imperian satamakaupungissa maaliskuun alussa.

Italia on myös takavarikoinut Mordašovin omistaman loma-asunnon Sardinian saarella.

Lue lisää: Nimi, ”jota ei koskaan saa näkyä missään” – Asiakirjat ja HS:n haastattelema lähde paljastavat, miten Espoon Tapiolaan kiertyi miljardien verkosto, joka johtaa Vladimir Putiniin

Lue lisää: Venäjää aseistavalla oligarkilla on Suomessa outo huvila­­saari

Lue lisää: Esko Aho piti yli 20 vuotta yhteyttä kolmeen pakotteiden kohteena olevaan oligarkkiin – ”Kanssa­käymisestä oli hyötyä myös Suomelle”

Lue lisää: Severstalista voi tulla lännen pakotteiden ensimmäinen uhri – venäläinen teräsjätti keikkuu maksukyvyttömyyden partaalla, myös hiiliyhtiö Suek vaikeuksissa

Lue lisää: Italia takavarikoi Venäjän rikkaimpiin kuuluvan miehen loma-asunnon Sardiniassa

Oikaisu 25.4.2022 kello 10: Jutun alussa kirjoitettiin alkuun miljoonat ja miljardit sekaisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan