Venäjä ja Ikea näyttävät ajautuneen eri­mielisyyteen siitä, pysyvätkö huonekalu­jätin myymälät kiinni

Venäläisministerin mukaan Ikea olisi avaamaisillaan myymälöitään, mutta ketju pitäytyy maaliskuussa tekemässään päätöksessä.

Ikean moskovalaisessa tavaratalossa sijaitseva myymälä oli suljettuna 11. huhtikuuta.

21.4. 18:35

Sadat kansainväliset yritykset ovat päättäneet lähteä Venäjältä maan aloitettua sodan Ukrainassa. Vielä useampi yritys on jatkanut toimintaansa Venäjällä vähintäänkin rajoitetusti.

Yksi Venäjän sodan vuoksi toimiin ryhtyneistä yrityksistä on Ruotsista ponnistava huonekaluketju Ikea.

Kun Venäjä aloitti sodan 24. helmikuuta, Ikea päätti sulkea myymälänsä hyökkäyksen kohteena olevassa Ukrainassa. Viikon päästä hyökkäyksen alkamisesta Ikea kertoi keskeyttävänsä toimintansa myös Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Kansainvälisten yritysten Venäjä-päätöksiä seuraavan Yalen yliopiston listauksessa Ikeaa ei luokitella Venäjän täysin jättäviin yhtiöihin. Ketjun sen sijaan katsotaan pitävän paluumahdollisuuksiaan avoinna.

Ikean mukaan sulkupäätöksen vaikutukset koskevat noin 15 000 työntekijää. Ketjulla on ollut Venäjällä kymmenen myymälää, yhdeksän suunnittelustudiota ja 14 pienempää toimipistettä. Näiden ovet ovat olleet suljettuina.

Nyt Venäjän teollisuus- ja kauppaministeri Viktor Evtukhov on valkovenäläisen Nextan mukaan todennut, että Ikea olisi selvittämässä keinoja avata jälleen ovensa Venäjällä. Ministerin mukaan Ikean myymälät avataan, kunhan yhtiö on saanut setvittyä logistiikan kuntoon niin, että valikoimat ovat jälleen kattavat.

Ministerin lausunnoista kertoo ruotsalaislehti Expressen, jolle Ikeasta lähetetyn vastauksen mukaan yhtiö pitäytyy 3. maaliskuuta julkistamassaan päätöksessä. Ikea kertoo myös Twitterissä, että sen maaliskuinen päätös keskeyttää toimintansa Venäjällä pätee edelleen.