Energiajärjestö ja EU-komissio suosittavat säästämään energiaa ja vähentämään siten raha­virtoja Venäjän sota­kassaan

IEA:n mukaan EU-kansalaiset voisivat säästää energiansäästötoimilla jopa 120 supertankkerillista öljyä ja kaasua 20 miljoonan kodin lämmittämisen edestä.

Greenpeacen aktivistien mielenilmaus Venäjältä öljyä kuljettavan venäläistankkerin luona Syrakusassa Italiassa.

21.4. 19:01

Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) ja Euroopan komissio ovat julkaisseet listan energiansäästövinkkejä eurooppalaisille. IEA:n ja komission ulostulon tarkoituksena on auttaa Ukrainaa vähentämällä Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta.

Energiankulutuksen vähentäminen pienentäisi Venäjän öljystä ja kaasusta saamia rahavirtoja, joilla Venäjä pystyy rahoittamaan hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

Samalla energian säästäminen auttaisi pienentämään eurooppalaisten kotitalouksien energiakuluja ja vähentämään ilmastopäästöjä.

Energiansäästövinkeistä ensimmäinen on huonelämpötilan laskeminen asteella. IEA:n mukaan termostaatin säätäminen yhdellä asteella viileämmälle voi säästää noin 7 prosenttia lämmitykseen käytettävästä energiasta.

IEA ja EU-komissio kehottavat myös muun muassa vähentämään autoilua tekemällä etätöitä kotoa, ajamaan taloudellisemmin, laskemaan ajonopeutta moottoritiellä kymmenellä kilometrillä tunnissa ja pyöräilemään tai kävelemään alle kolmen kilometrin matkat.

Eurooppalaisia kehotetaan myös suosimaan julkista liikennettä ja matkustamaan lentokoneen sijasta junalla.

Seuraamalla suosituksia tyypillinen EU-kotitalous voisi IEA:n mukaan vähentää energialaskuaan keskimäärin yli 450 eurolla vuodessa.

Jos kaikki EU-kansalaiset noudattaisivat suosituksia kodeissa ja työpaikoilla, se säästäisi 220 miljoonaa barrelia öljyä vuodessa, mikä riittäisi täyttämään 120 supertankkeria, sekä 17 miljardia kuutiota kaasua, mikä riittäisi 20 miljoonan kodin lämmittämiseen, IEA:n ja EU-komission tiedotteessa sanotaan.

Energian vienti Eurooppaan on Venäjälle erittäin merkittävä tulonlähde.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisen ABC Newsin haastatteleman asiantuntijan mukaan Venäjä saa öljyn ja kaasun viennistä Eurooppaan tuloja 850 miljoonaa euroa päivässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan