Venäjän sota Ukrainassa leikkaa Konecranesin alku­vuoden liike­tulosta 47 miljoonalla eurolla

Nostureita Ukrainassa valmistanut Konecranes julkistaa tammi-maaliskuun tarkemmat tulostiedot ensi viikolla.

Konecranesin Ukrainan-tehdas on ollut pysähdyksissä Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

21.4. 20:09

Pörssiyhtiö Konecranes on torstaina antanut lisätietoja Venäjän aloittaman sodan vaikutuksista yhtiön taloudelliseen kehitykseen.

Yhtiön mukaan sodan vuoksi peruuntuvalla Venäjän-liikevaihdolla ja Ukrainassa olevan omaisuuden arvonalennuksilla on 47 miljoonan euron negatiivinen vaikutus tammi-maaliskuun liiketulokseen ja 44 miljoonan negatiivinen vaikutus ebita-katteeseen.

Konecranes julkistaa alkuvuoden osavuosikatsauksensa ensi viikolla.

Konecranes oli ensimmäisiä suomalaisyrityksiä, joiden toiminnassa Venäjän aloittama hyökkäys näkyi konkreettisesti. Yhtiön Ukrainan-tehtaalta katkesivat sähkö ja kaasu aamulla Venäjän hyökkäyksen alettua torstaina 24. helmikuuta. Tehtaan tuotanto on ollut pysähdyksissä siitä saakka.

Ukrainan-toimintoihin liittyvän epävarmuuden vuoksi Konecranes on alentanut Ukrainan omaisuuseriensä arvoja. Arvonalennuksilla on kahdeksan miljoonan euron negatiivinen vaikutus tammi-maaliskuun 2022 liiketulokseen.

Konecranesin jo aiemmin päättämä Venäjältä vetäytyminen toteutetaan asteittain. Viime vuonna yhtiö teki Venäjällä 55 miljoonaa euroa liikevaihtoa. Vetäytymispäätöksen seurauksena peruutetulla liikevaihdolla on 39 miljoonan euron negatiivinen vaikutus tammi-maaliskuun liiketulokseen.

Peruutuksilla ja omaisuuden arvonalennuksilla ei ole vaikutusta yhtiön aiemmin antamaan talousohjeistukseen, ne ovat mukana oikaisuissa.

KonecranesiN Ukrainan-tehdas on Zaporižžjan kaupungissa. Maan suurimpiin kuuluva kaupunki sijaitsee Dneprjoen rannalla Dnepropetrovskista etelään ja Mariupolista luoteeseen.

Suomalaisyhtiöllä on ollut tehdas Ukrainassa parikymmentä vuotta. Tehdas valmistaa nostureiden teräsrakenteita ja niiden osia. Konecranesin mukaan sillä on ollut yli 400 ukrainalaista työntekijää. Yhtiön mukaan ukrainalaisten palkanmaksu jatkuu.

Tehtaan lisäksi Konecranesin työntekijät Ukrainassa työskentelevät nosturien kunnossapidon, satamahuollon sekä varaosien ja nosturien myyntitoimintojen parissa pääasiassa Odessassa, Mariupolissa ja Zaporižžjassa.

Konecranes-yhtiöllä on maailmalla useita muita vastaavia tehdasyksiköitä, muun muassa Saksassa ja Tsekin tasavallassa.