Shell pyrkii eroon Gazpromin isosta kaasu­hankkeesta, myynti­neuvottelut käynnissä Kiinan energia­yhtiöiden kanssa

Shell kertoi jo helmikuussa myyvänsä osuutensa kaikista yhteishankkeistaan Venäjän valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin kanssa.

Shell aikoo irtautua hankkeistaan, joissa on mukana myös venäläinen Gazprom. Kuvassa täytettyjä öljytynnyreitä Shellin tuotantolaitoksella Venäjän Toržokissa vuonna 2014.

21.4. 22:08

Energiayhtiö Shell käy neuvotteluja kiinalaisten energiayhtiöiden kanssa päästäkseen eroon osuudesta venäläisessä kaasuprojektissa.

Shellin käymistä keskusteluista kertovat uutistoimisto Bloomberg ja brittilehti The Telegraph nimettömien lähteiden perusteella. Shell ilmoitti luopuvansa Venäjän-toiminnoistaan maan aloitettua sodan Ukrainassa.

Helmikuun lopussa Shell kertoi myyvänsä osuutensa kaikista yhteishankkeistaan Venäjän valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin kanssa. Maaliskuussa Shell ilmoitti lopettavansa venäläisen maakaasun ja öljyn käyttämisen brittihallituksen linjauksen mukaisesti.

Shell on käynyt neuvotteluja Kiinan valtion omistuksessa olevien Cnoocin, CNPC:n ja Sinopecin kanssa myydäkseen 27,5 prosentin osuutensa Sahalin 2 -hankkeesta. Neuvottelut ovat alkuvaiheessa ja Shellin kerrotaan olevan avoin keskusteluihin myös muiden kuin kiinalaisten ostoehdokkaiden kanssa.

Gazprom omistaa puolet hankkeesta, joka tähtää Sahalinin saaren ympäristön merenalaisten öljy- ja kaasuesiintymien hyödyntämiseen. Hankkeessa ovat mukana myös japanilaiset Mitsui & Co ja Mitsubishi.

Shell on kertonut, että vetäytyminen Venäjältä tuo sille jopa viiden miljardin dollarin eli noin 4,6 miljardin euron tappiot.