Fortum irtautui geotermisen lämmön hankkeesta: Otaniemeen porattujen kaivojen käyttö ei ollut taloudellisesti kannattavaa

Fortumin hylkäämän pilottiprojektin tavoitteena oli rakentaa Suomen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva teollisen mittaluokan laitos.

St1:n geotermisen voimalan työmaa Espoon Otaniemessä kuvattuna vuonna 2018.

22.4. 8:54

Energiayhtiö Fortumin lämmitys- ja jäähdytys­liike­toiminta on irtautunut projektista, jossa St1:n pilottihankkeena tuottama geoterminen lämpöenergia oli tarkoitus ostaa Fortumin kauko­lämpö­verkkoon.

Fortum kertoo, että hankkeen aikana ei päästy tuotannollisiin tavoitteisiin, minkä lisäksi keskisyvien geotermisen energian lähteiden hyödyntäminen perinteisellä ja yleisesti käytössä olevalla tekniikalla ei ole kaupallisesti kannattavaa.

Pilottiprojektin tavoite oli rakentaa Suomen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva teollisen mittaluokan laitos. Laitos piti rakentaa Otaniemeen, ja sen arvioitiin parhaimmillaan kattavan noin kymmenen prosenttia Espoon kauko­lämmön tarpeesta.

Seuraavaksi Fortum ja St1 arvioivat, voidaanko porattuja 6,4 kilometrin syvyisiä kaivoja hyödyntää perustutkimuksessa.

Fortum kertoo, että projektin aikaiset rakennelmat yhtiön tontilla Otaniemessä tullaan purkamaan, mikä vapauttaa tilaa muille puhtaan energian ratkaisuille.

"Geotermisen laitoksen rakentamisesta solmittiin sopimus yli seitsemän vuotta sitten. Tässä ajassa ei saavutettu kaupallisesti ja teknisesti toimivaa ratkaisua. Energia-ala kehittyy nopeasti, ja muut puhtaat tuotanto­muodot ovat ohittaneet kilpailukyvyssä geotermisen tuotannon. Keskitämme resurssimme jatkossa näiden hankkeiden edistämiseen", Fortumin Suomen lämmitys- ja jäähdytys­liike­toiminnan johtaja Timo Piispa sanoo yhtiön tiedotteessa.

Siirtymä hiilineutraaliin kaukolämpöön Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa toteutetaan Fortumin mukaan erityisesti sähköä ja hukka­lämpöjä hyödyntävillä ratkaisuilla.

Parhaillaan edistettävä datakeskusten laaja hukkalämmön talteenotto­hanke kattaisi toteutuessaan noin 40 prosenttia asiakkaiden lämmön­tarpeesta. Lisäksi Fortum rakentaa kaukolämpöverkkoon ensi vuonna liitettävää teollisen mittakaavan ilma-vesi­lämpö­pumppu­laitosta Vermoon ja laajensi viime vuonna lämpö­pumppu­laitosta, joka ottaa talteen hukkalämpöä puhdistetusta jätevedestä.

Vermon laitoksen valmistuttua ne tulevat kattamaan yhteensä yli 20 prosenttia lämmöntarpeesta, Fortum kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita