Terrafame kerää sähköauto­buumin voitot – Valtion kaivos­yhtiö takoi alkuvuonna lähes 14 miljoonan euron liikevoitot

Liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 127 miljoonaa euroa.

Terrafamen kaivos sijaitsee Sotkamossa.

22.4. 9:03 | Päivitetty 22.4. 15:25

Valtion kaivosyhtiön Terrafamen kannattavuus parani huomattavasti alkuvuonna sähköautojen kysynnän kasvun ja nikkelin kallistumisen takia.

Yhtiön liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 127 miljoonaa euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 13,5 miljoonaa euroa.

Viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla liikevaihto oli 93,4 miljoonaa euroa ja liiketulos ilman kertaluonteisia eriä 0,7 miljoonaa euroa tappiollinen. Terrafame valmistaa nykyisin akkukemikaaleja, joita hyödynnetään sähköajoneuvoissa.

”Sähköautojen globaali myynti jatkui alkuvuonna vahvana. Vuoden 2022 tammi–helmikuussa maailmassa myytiin lähes 1,2 miljoonaa sähköautoa, mikä on noin 90 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2021”, sanoo toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen osavuosikatsauksessa.

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena nikkelin keskimääräinen markkinahinta oli tammia–maaliskuussa 27 950 dollaria tonnilta, mikä on 60 prosenttia enemmän kuin viime vuoden alussa.

Toimitusjohtaja Lukkaroisen mukaan yhtiö on hyötynyt myös siitä, että teollisuusyritykset ovat siirtäneet hankintojaan pois Venäjältä, jolloin kysyntä Venäjän ulkopuolella on luonnollisesti kasvanut.

”Kysynnän kasvu on puolestaan nostanut hintoja. Myös Terrafame teki sodan alettua päätöksen siirtää hankinnat pois Venäjältä. Terrafamen liikevaihto kasvoi selvästi, vaikka hintasuojaukset vaimensivat erityisesti voimakkaasti nousseen nikkelin hinnannousun suoraa vaikutusta liikevaihtoon.”

Alkuvuonna kannattavuutta rasittivat odotuksia pienemmäksi jäänyt tuotanto ja akkukemikaalitehtaan käynnistämisen kustannukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita