USA:n ja muiden länsi­maiden vientirajoitukset iskevät Venäjän sotakoneistoon – sirupula haittaa jo panssarivaunujen tuotantoa

Yhdysvaltojen kauppaministerin mukaan pakotteet haittaavat Venäjällä muun muassa panssarivaunujen, pimeänäkölaitteiden ja rakettien laukaisulaitteistojen tuotantoa.

Tuhottu venäläinen panssarivaunu Ukrainassa Rusanivin kylässä Kiovan alueella.

22.4. 10:48

Pakotteet aiheuttavat nyt Venäjän aseteollisuudelle ongelmia löytää sen tarvitsemia osia sotakaluston valmistamiseen.

Yhdysvaltojen ja sen liittolaismaiden asettamat vientirajoitukset ovat leikanneet pois yli puolet Venäjän korkean teknologian tuonnista, sanoo Yhdysvaltojen kauppaministeri Gina Raimondo talouslehti Wall Street Journalin mukaan.

Venäjän asetehtailla on Raimondon mukaan vaikeuksia löytää panssarivaunujen, satelliittien ja rakettien laukaisujärjestelmien valmistamiseen tarvittavia osia. Pulaa on myös puolijohteista, joita tarvitaan esimerkiksi pimeänäkölaitteiden ja ilmailutekniikan valmistamiseen.

Teollisuustuotantoa kuten autotehtaita on Venäjällä ollut suljettuna komponenttipulan takia.

”Vientirajoituksilla on toivottu vaikutus, kiitos ennennäkemättömän yhteistyön Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välillä”, Raimondo sanoi Wall Street Journalin mukaan.

Raimondo sanoi torstaina, että Yhdysvallat todennäköisesti laajentaa vientikiellossa olevien tuotteiden listaa lisätäkseen painetta Venäjän hallintoa vastaan.

Lisäksi hän kertoi, että Yhdysvallat pyrkii siihen, että vientikieltolistattuja tuotteita Venäjälle toimittaville yrityksille tulisi toiminnastaan seurauksia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan