Suomen ja Ruotsin välille kaavaillaan tuhannen kilometrin ja 3,5 miljardin euron putkiverkkoa puhtaalle vedylle

Putkiverkosto voisi olla käytössä jo 2030 ja kulkisi Vaasasta Kiirunaan saakka.

Perämerelle kaavaillaan puhtaan vedyn keskittymää, sillä alueella on paljon vetyä tarvitsevaa raskasta teollisuutta. Yksi niistä on teräsyhtiö SSAB, jolla on tehtaat Luulajassa ja Raahessa.

22.4. 12:03

Perämeren rannikolle suunnitellaan Suomen ja Ruotsin yhteistä, jopa tuhannen kilometrin mittaista vetyputkistoa, joka voisi olla käyttövalmis jo ensi vuosikymmenen alussa. Kyseessä olisi arviolta 3,5 miljardin euron investointi.

Suomen ja Ruotsin kaasuverkkoyhtiöt Gasgrid Finland ja Nordion Energi julkistivat suunnitelmansa perjantaina. Suomen puolella putkisto kulkisi Vaasasta Kemiin ja siitä edelleen rajan yli Ruotsiin, jossa se yltäisi pohjoisessa Kiirunaan ja etelässä Örnsköldsvikiin.

Puhtaan vedyn tarpeen ennustetaan kasvavan voimakkaasti, ja Pohjanlahdella kohtaavat sekä tarjonta että kysyntä. Puhtaan vedyn valmistus nielee paljon sähköä, joka täytyy tuottaa päästöttömästi, ja Perämerellä olosuhteet tuulivoimalle ovat hyvät. Alueella on myös paljon raskasta teollisuutta, joka vetyä tarvitsee.

Esimerkiksi teräsyhtiö SSAB:n päästöttömään teräksen suunnitelmat nojaavat puhtaan vedyn käyttöön. Yhtiön tehtaat Luulajassa ja Raahessa osuisivat suunnitellun verkon varrelle.

Puhdasta vetyä voi käyttää myös synteettisten polttoaineiden valmistukseen. Silloin vety yhdistetään hiilidioksidiin, joka on esimerkiksi otettu talteen teollisuuden päästöistä.

Alustavien selvitysten mukaan alueen vuotuinen puhtaan vedyn kysyntä voisi kasvaa tulevina vuosikymmeninä 65 terawattituntiin. Tämä on noin kolme kertaa koko Suomen vuotuinen maakaasun kulutus nykyisellään.

Verkkoyhtiöiden mukaan Perämeren vetyverkko mahdollistaisi kymmenien miljardien eurojen investoinnit tuulivoimaan ja puhtaan vedyn tuotantoon.

Lue lisää: Vety on nyt energia-alan kuumin sana, ja sen varaan rakennetaan jopa suunnitelmia Perämerestä pohjolan Persianlahtena – ehtona ovat miljardiluokan investoinnit putkiverkostoon

Suunnitelma on vielä varhaisessa vaiheessa.

Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä kertoo, että yhtiöt alkavat seuraavaksi selvittää tarkemmin puhtaan vedyn kysynnän ja tarjonnan näkymiä, putkiston teknistä toteutusta ja luvitusta. Tämä kestää arviolta vuoden, puolitoista.

”Sen jälkeen, jos kaikki näyttää hyvältä, alkaa tarkempi suunnitteluvaihe ennen investointipäätöstä. Investointipäätös voi tulla vuosikymmenen puolivälin kohdalla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan