Palveluala vauhditti euroalueen talouskasvua – teollisuutta kalvaa sota Ukrainassa

Ostopäälliköiden indeksi oli ennakkotietojen mukaan huhtikuussa 55,8 pistettä eli vahvimmillaan seitsemään kuukauteen.

Merikuljetuskontteja Le Havren satamassa Ranskassa viime viikolla.

22.4. 11:19 | Päivitetty 22.4. 16:18

Euroalueen talouskasvu vahvistui palvelualojen vauhdittamana, ilmenee perjantaina julkaistun ostopäälliköiden indeksi ennakkotiedoista.

Palvelualojen kasvua joudutti koronaviruspandemian takia määrättyjen elinkeinotoiminnan rajoitusten purkaminen.

Ostopäälliköiden indeksi oli ennakkotietojen mukaan huhtikuussa 55,8 pistettä eli vahvimmillaan seitsemään kuukauteen. Uutistoimisto Reutersin mukaan ekonomistit arvioivat, että indeksi olisi heikentynyt 53,9 pisteeseen. Huhtikuussa se oli 54,9 pistettä.

Palvelualojen verraten vahvan kasvun varjopuolena on teollisuuden ostopäälliköiden indeksi heikkeni tuntuvasti, mikä johtuu Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan seurauksista.

”Maaliskuuhun nähden indeksi vahvistui ja oli markkinoiden odotuksia parempi, mikä on myönteistä. Palvelut vauhdittavat taloutta entistä selvemmin, mutta teollisuudessa on odotettavissa kasvun hidastumista. Vaikuttaa siltä, että bruttokansantuote tuskin supistuu kuluvalla vuosineljänneksellä, jos luottamus talouteen ei heikkene merkittävästi seuraavina kuukausina”, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Ostopäälliköiden indeksi perustuu 5 000 yritykselle tehtävään kyselyyn, ja se on keskeisimpiä talouden ilmapuntareita.

Jos indeksi on yli 50 pistettä, se ennakoi elintasoa mittaavan bruttokansantuotteen kasvavan. Jos se on alle 50 pistettä, bruttokansantuote todennäköisesti supistuu.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ennusti tiistaina, että euroalueen talouskasvu hidastuu tänä vuonna 2,8 prosenttiin ja ensi vuonna 2,3 prosenttiin.

Merkittävin yksittäinen syy talouskasvun vaimenemiseen on Venäjän aloittaman sota Ukrainassa, joka aiheuttaa tarjontahäiriöitä kansainväliseen kauppaan.

Venäjä on merkittävä öljyn, kaasun ja metallien tuottaja, jolla on tiiviit kauppasuhteet euroalueelle. Saksan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan