Näin Paperi­liiton ja UPM:n sopua kommentoidaan: ”Kova suoritus”

Liki neljä kuukautta kestänyt työtaistelu päättyi perjantaina.

Paperiliiton ja ammattiliitto Pron edustajia UPM:n Kaukaan tehtaan edustalla työtaistelun alussa tammikuussa.

22.4. 18:31

Lähes neljä kuukautta kestänyt työtaistelu metsäyhtiö UPM:n tehtailla päättyi perjantaina, kun UPM ja Paperiliitto hyväksyivät sovittelija Leo Suomaan torstaina antaman sovintoesityksen.

Vuoden alussa alkanut lakko koski noin 2 000:ta Paperiliittoon kuuluvaa työntekijää UPM:n 12 yksikössä.

HS kokoaa tähän juttuun sovusta esitettyjä kommentteja. Lisätietoja työehtosopimusten sisällöstä voi lukea tästä jutusta.

Lue lisää: Kuukausia jatkunut lakko UPM:n tehtailla päättyy, osapuolet hyväksyvät sovintoesityksen

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kiittää liiton jäseniä siitä, että lakkorivit pitivät koko 112 päivää kestäneen lakon ajan.

”Teidän ansiostanne on nyt saavutettu työehtosopimus UPM:n kaikille toimialoille”, Vanhala sanoo liiton tiedotteessa.

Vanhala kiittää myös muita ammattiliittoja taustatuesta ja Teollisuusliittoa taloudellisesta tuesta. Teollisuusliitto lupasi maaliskuussa yli kaksi miljoonaa euroa lakkotukea Paperiliitolle.

UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén toteaa, että neuvotteluissa monia osa-alueita katsottiin täysin uudelta pohjalta.

”Prosessi oli pitkä, mutta lopulta sovimme yhdessä kunkin liiketoiminnan tarpeet ja erityispiirteet huomioivat työehdot. Ne edistävät liiketoimintojen ja yksiköiden tuottavuutta sekä kilpailukykyä ja takaavat myös työntekijöille hyvät ehdot”, Hollmén sanoo UPM:n tiedotteessa.

UPM:n eri tehtailla sopu on Ylen mukaan otettu huojentuneena vastaan siinä mielessä, että pitkä työtaistelu päättyy ja töihin voidaan nyt palata. Sopimusneuvotteluissa mukana ollut UPM:n Rauman paperitehtaan pääluottamusmies Jouko Aitonurmi sanoo Ylellä, että raskas työtaistelu kannatti.

”UPM halusi hajottaa työehtosopimustoimintaa. UPM:n pääkonttorissa on ollut halua muuttaa tätä omasta mielestään nykyaikaiseen ja meidän mielestä vanhanaikaiseen suuntaan. Pääasia, että meillä on nyt työehtosopimukset”, Aitonurmi sanoo Ylellä.

Paperiliiton lisäksi monien muiden ammattiliittojen edustajat ovat kertoneet pitävänsä sovinnon aikaansaamista merkittävänä ja onnitelleet osapuolia. Esimerkiksi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) puheenjohtaja Jarkko Eloranta lähetti onnittelunsa Twitterissä. Paperiliitto ja Teollisuusliitto kuuluvat SAK:hon.

”Yhdessä uutta parempaa kohti”, Eloranta kirjoittaa.

”Kova suoritus. Arvostamme Paperiliiton toimintaa. Kiitämme sopimusjärjestelmän ja koko ay-liikkeen puolesta”, ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kommentoi sovintoa Twitterissä.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta pitää myös sopimusta merkittävänä.

”Tämä on kokoaan isompi sopimus”, Kaukoranta kirjoittaa Twitterissä.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) puheenjohtaja Ismo Kokko onnittelee osapuolia sovinnosta.

”Kyseessä oli hyvin periaatteellinen riita järjestäytyneiden työntekijöiden sopimusoikeudesta. Se päättyi 112 päivän jälkeen nyt näin. Jatkoa seuraa todennäköisesti jollain toisella toimialalla”, Kokko kirjoittaa twiitissään.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää sovun löytymistä hyvänä ja toteaa lakon koetelleen osapuolten lisäksi myös monia yrittäjiä UPM:n arvoketjussa.

UPM:n henkilöstöjohtaja Riitta Savonlahti korostaa sovinnon jälkeen eteenpäin menemistä.

”Meillä on Suomessa hienoja tehtaita ja ammattitaitoinen henkilöstö. On hyvä, että tehtailla päästään takaisin töihin”, Savonlahti kommentoi yhtiön tiedotteessa.