Venäläiseen oligarkkiin Mihail Fridmaniin yhdistetty pankki meni konkurssiin Hollannissa

Venäläisen Alfa Bankin tytäryhtiö ajautui konkurssiin Hollannissa.

Venäläinen liikemies Mihail Fridman on venäläisen Alfa Bankin perustaja ja yksi pankin suurimpia osakkaita.

22.4. 20:28

Venäläisen Alfa Bankin Hollantiin rekisteröity tytäryhtiö Amsterdam Trade Bank (ATB) on ajautunut konkurssiin. Hollannin keskuspankki on vahvistanut paikallisen tuomioistuimen päätöksen asiasta, kertoo uutistoimisto AFP.

Pankin romahduksen taustalla ovat talouspakotteet, joita Yhdysvallat ja Britannia ovat asettaneet sitä kohtaan Venäjän aloitettua sodan Ukrainassa. ATB on aiemmin todennut tuomitsevansa Venäjän toimet Ukrainassa, korostanut noudattavansa Venäjää vastaan asetettuja pakotteita ja kertonut palvelevansa pääasiassa keskieurooppalaisia asiakkaita.

ATB:n omistajiin kuuluu venäläisen Alfa Bankin perustaja ja suurimpiin osakkaisiin kuuluva venäläisoligarkki Mihail Fridman.

Fridmanin on nähty olevan yksi Venäjän johtajan Vladimir Putinin sisäpiirin suurimpia rahoittajia. Euroopan unioni on asettanut talouspakotteita Fridmania ja muita Alfa Bankiin liitettyjä henkilöitä kohtaan.

EU:n mukaan Alfa Bank kuuluu Venäjän suurimpiin veronmaksajiin. Putin on myös poliittisesti tukenut yrityksen ulkomaisia sijoitushankkeita.

ATB:n lausunnon mukaan sen asiakkaiden talletukset ovat talletussuojajärjestelmän piirissä 100 000 euroon saakka. Pankilla on AFP:n mukaan noin 23 000 asiakasta.