Hinnat ja korot nousevat nyt kilpaa, ja siksi lähes puolet suomalaisista on jo vähintään lykännyt asunnon ostoa – maanantaina 12 kuukauden euribor nousi jo 0,13 prosenttiin

Perjantaina Suomen suosituimman asuntolainan viitekorko eli 12 kuukauden euribor hätyytteli jo 0,1 prosentin rajaa.

Suomen suosituimman asuntolainan viitekorko on nyt korkeimmillaan kuuteen vuoteen ja inflaatio laukkaa nopeinta vauhtia yli 30 vuoteen.

25.4. 8:30 | Päivitetty 25.4. 15:57

Lähes puolet suomalaisista on joko lykännyt tai luopunut kokonaan uuden asunnon tai kesämökin ostoaikeista kiihtyvän inflaation ja nousseiden korkojen takia. Tulos selviää Finanssialan teettämästä kyselystä.

Vastaajista 29 prosenttia sanoo, että heidän harkinta-aikansa on pidentynyt, 15 prosenttia kertoo luopuneensa ostoaikeista kokonaan. Toisaalta 48 prosenttia sanoo yhä, ettei korkojen nousulla ole heidän toimintaansa mitään vaikutusta.

Kaikkein varovaisimpia ovat 30–39-vuotiaat ja 40–49-vuotiaat. 40–49-vuotiaista 16 prosenttia kertoo luopuneensa ostoaikeista ja 35 prosenttia lykänneensä hankintaa. 30–39-vuotiaista puolestaan 15 prosenttia kertoo heittäneensä ostohousut roskakoriin ja 36 prosenttia harkitsevansa hankintaa pidempään.

Naiset ovat hieman miehiä varovaisempia.

Kyselyn tulokset esiteltiin Finanssialan keskustelutilaisuudessa kello 9 alkaen. HS näytti tilaisuuden suorassa lähetyksessä.

Tutkimus toteutettiin Norstat Finlandin nettipaneelina 12 –18. huhtikuuta. Tutkimukseen vastasi 2011 18–79-vuotiasta manner-Suomessa asuvaa.

Asuntolainojen viitekorot nousevat nyt poikkeuksellisen jyrkästi. Perjantaina Suomen suosituimman asuntolainan viitekorko eli 12 kuukauden euribor hätyytteli jo 0,1 prosentin rajaa. Maanantaina raja rikkoutui, kun viitekorko nousi 0,134 prosenttiin. Edellisen kerran viitekorko on ollut korkeampi tammikuun lopussa 2016.

Muutaman prosentin korkotasoon tottuneiden silmissä nykyinen korkotaso on toki yhä huomattavan matala, mutta huomattavaa on, että viitekorko on noussut noin neljässä kuukaudessa noin 0,6 prosenttiyksikköä.

Samaan aikaan inflaatio eli kuluttajahintojen nousuvauhti on kiihtynyt rajuimmaksi yli 30 vuoteen. Maaliskuussa kuluttajahinnat nousivat Suomessa 5,8 prosentin vuosivauhtia.

Kyselyyn vastanneista 43 prosenttia arvioi, että Suomi on maailmanpoliittisesta tilanteesta huolimatta edelleen houkutteleva ja turvallinen investointi- ja sijoituskohde. Viidennes vastaajista oli eri mieltä.

”Nyt tarvitsemme turvaa ja hyvinvointia. On varmistettava eri tavoin, että Suomi säilyy kotitalouksille, yrityksille ja sijoittajille houkuttelevana ja turvallisena investointi- ja sijoituskohteena. Kansalaiskyselyn tulokset viestivät kasvaneesta epävarmuudesta. Näinä aikoina korostuu vastuullisen finanssitoimialan merkitys yritysten ja kotitalouksien rahoittajana, pitkäaikaisena sijoittajana sekä riskien vakuuttajana”, sanoi Finanssialan hallituksen puheenjohtaja Juha Koponen tiedotteessa.

Tilaisuudessa Laboren johtaja Mika Maliranta ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju kertovat myös, miten turvataan Suomen houkuttelevuus investointi- ja sijoituskohteena.

”Suomi on saari ja Venäjän kaupan tyrehdyttyä myös pussinperä”, Kangasharju sanoi tilaisuudessa.

”Meille ei ole tullut vakaudesta mitään kilpailuetuja.”

Maliranta ja Kangasharju keskustelivat tilaisuudessa myös Suomen kannustinloukuista ja niiden vaikutuksesta Suomen kilpailukykyyn.

”Ruotsin ja Tanska näyttää meille mallia siitä, kuinka hyvin asiat voivat mennä”, Maliranta sanoi tilaisuudessa.

”Kannustinloukkuja on Suomessa, mutta niitä on vielä enemmän Ruotsissa ja Tanskassa.”

Kangasharju sanoi, että Suomen ongelma on, että kannustinloukuissa on erityisen paljon ihmisiä.

”Meillä hyvinvointituet jakaantuvat niin paljon myös hyvätuloisille”, Kangasharju sanoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan