Elon Musk ostaa Twitterin 44 miljardilla dollarilla

Twitter vahvisti maanantai-illalla Muskin yrityskaupan Twitteristä. Yrityskauppa merkitsee sitä, että Twitter poistuu pörssistä.

Elon Musk ostaa Twitterin. Yrityskauppa vaatii vielä sekä Twitterin osakkeenomistajien että kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

25.4. 8:48 | Päivitetty 25.4. 23:29

Sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ostaa odotusten mukaisesti sosiaalisen median yhtiön Twitterin noin 44 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla (lähes 41 miljardilla eurolla).

Twitter tiedotti yrityskaupasta maanantai-iltana Suomen aikaa.

Twitterin hallitus kannatti kauppaa yksimielisesti. Kauppa vaatii vielä sekä Twitterin osakkeenomistajien että kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Yhtiö odottaa kaupan toteutuvan kuluvan vuoden aikana.

Musk tarjoaa Twitterin osakkeenomistajille 54,20 dollaria osaketta kohden. Kauppa toteutetaan käteiskauppana.

Yrityskauppa merkitsee sitä, että Twitter poistuu pörssistä. Twitterin mukaan Musk on saanut yrityskaupalle 25,5 miljardin dollarin velka- ja lainarahoituksen.

Musk sanoo, että sananvapaus on toimivan demokratian perusta ja että Twitterissä ”keskustellaan ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta tärkeistä asioista”.

”Haluan tehdä Twitteristä paremman kuin koskaan parantamalla sitä uusilla ominaisuuksilla, tekemällä sen algoritmeista avoimen lähdekoodin mukaisia luottamuksen lisäämiseksi, kukistamalla roskapostirobotit ja todentamalla kaikki käyttäjät”, Musk sanoo Twitterin tiedotteessa.

Twitterin osake liikkui noin 52 dollarissa 6,2 prosentin nousulla yrityskaupan julkistuksen jälkeen. Teslan osake oli puolestaan 1,5 prosentin laskussa.

Twitter aloitti sunnuntaina neuvottelut Muskin kanssa tämän tekemästä ostotarjouksesta. Uutistoimistot Bloomberg ja Reuters kertoivat aiemmin maanantaina, että kaupasta voidaan kertoa maanantaina.

Aiemmin useat mediat kertoivat, että neuvottelujen alkaminen ei tarkoita sitä, että yrityskauppa olisi tapahtumassa. Twitterin kerrottiin haluavan selvittää mahdollisuudet myydä osakkeet Muskille yhtiötä hyödyttävin ehdoin.

Musk tarjosi Twitteristä toissa viikolla 43 miljardia dollaria eli noin 38 miljardia euroa. Viime viikolla Musk varmisti myös rahoituksen mahdollista ostostaan varten, minkä kerrotaan vakuuttaneen monet osakkeenomistajista.

Neuvotteluista kertoivat useat kansainväliset mediat, kuten Wall Street Journal (WSJ), uutistoimisto Reuters ja Bloomberg nimettömien lähteiden perusteella. Lähteiden mukaan osa Twitterin osakkeenomistajista kääntyi kannattamaan Muskin tarjousta tutustuttuaan sen yksityiskohtiin.

Twitterin toiseksi suurimman osakkeenomistajan Muskin kerrottiin tavanneen Twitterin muita osakkeenomistajia neuvottelujen alkamista edeltävinä päivinä. Hän oli yrittänyt vakuuttaa omistajat tarjouksensa houkuttelevuudesta. Osa omistajista kehottikin Twitteriä selvittämään yrityskaupan potentiaalin.

Twitterin ostettuaan Musk aikoo viedä sen pois pörssistä, jotta se voi kasvaa ja kehittyä ”todelliseksi sananvapauden alustaksi”.

Lähteiden mukaan Twitter halusi selvittää muun muassa Muskiin kohdistuvien Yhdysvaltojen arvopaperi- ja pörssikomission (SEC) tutkintojen mahdolliset riskit kaupan toteutumiselle. Lisäksi Twitter selvitti merkittävien liiketoimintamaidensa viranomaisten mahdollista suhtautumista kauppaan.

Twitterin hallitus vastusti aiemmin näkyvästi Muskin aikeita. Toissa perjantaina, vuorokausi Muskin julkistaman ostotarjouksen jälkeen Twitterin hallitus hyväksyi yksimielisesti suunnitelman, jonka tarkoitus oli suojata yhtiötä Muskin valtausyritykseltä.

”Myrkkypilleriksi” kutsutun järjestelyn mukaan valtausta vastustaville osakkeenomistajille annetaan mahdollisuus ostaa alennettuun hintaan lisää yhtiön osakkeita, jos jokin ulkopuolinen taho hankkii itselleen vähintään 15 prosenttia Twitterin osakekannasta vastoin hallituksen tahtoa.

Tällainen suunnitelma ei estäisi Muskin suunnitelmaa toteutumasta, mutta se nostaisi yhtiön valtaamisen kustannuksia huomattavasti.

Reutersin lähteiden mukaan Twitterin omistajapohjassa on tapahtunut muutoksia sen jälkeen kun Musk kertoi ostotarjouksestaan. Yksityissijoittajien omistusosuus osakkeista on kasvanut 20 prosentista 22 prosenttiin.