The Times: EU aikoo iskeä Venäjän sotakassalle tärkeään öljytuontiin ”älykkäiden pakotteiden” avulla

EU työskentelee parhaillaan kuudennen Venäjän vastaisen pakotepaketin kanssa. Euroopan komission varapuheenjohtajan mukaan paketti sisältää ”jonkinlaisen” öljyn tuontikiellon Venäjältä.

EU valmistelee uutta pakotepakettia Venäjää vastaan. Tuleva paketti kohdistuu todennäköisesti ainakin jollain tavalla Venäjän öljyvientiin.

25.4. 8:10

Euroopan unioni valmistelee ”älykkäitä pakotteita”, jotka kohdistuvat Venäjän öljyntuontiin, kertoo brittilehti The Times.

EU työskentelee parhaillaan kuudennen Venäjän vastaisen pakotepaketin kanssa. Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoo The Timesille, että pian esiteltävä paketti sisältää ”jonkinlaisen” öljyn tuontikiellon Venäjältä.

”Kun asetamme pakotteita, meidän on tehtävä se tavalla, joka maksimoi Venäjälle asetettavan paineen ja minimoi meihin osuvat vahingot”, Dombrovskis sanoo.

Dombrovskisin mukaan öljypakotteiden tarkoista yksityiskohdista ei ole vielä sovittu, mutta ne voivat sisältää esimerkiksi asteittaista luopumista Venäjän oljystä tai tuontitulleja.

Paine öljypakotteiden käyttöön ottamiseksi EU:n sisällä kasvaa jatkuvasti. Öljyvienti on Venäjän valtion tärkein yksittäinen tulonlähde, ja sen katkaiseminen heikentäisi maan kykyä käydä sotaa.

Eräiden arvioiden mukaan Venäjä saa länsimaiden energiaostoista päivittäin 660 miljoonaa dollaria.

Toistaiseksi pakotteet ovat törmänneet Saksan johtaman maaryhmän vastustukseen, ja nyt tätä vastarintaa yritetään murtaa.

Vastustajat ovat huolissaan pakotteiden vaikutuksesta Euroopan talouteen. Huolia rauhoitellakseen komissio valmistelee parhaillaan kunnollista vaikutusarviota, kertoi uutistoimisto Reuters viime viikolla.

Komissio käy myös keskusteluita muiden öljyntuottajamaiden kanssa siitä, kuinka ne pystyvät täyttämään venäläisen öljyn jättämän aukon. Reutersin mukaan pakotteisiin oltaisiin myös valmiita tekemään pitkät siirtymäajat vastustajien huolien hälventämiseksi.

YKSITYISKOHTIA EU:n valmistelemista öljypakotteista ei tiedetä, sillä EU pitää valmistelut tiukasti salassa. Käytännössä öljypakotteet voidaan toteuttaa monella tapaa.

Yksi tapa on suoraviivainen tuontikielto, joka voi astua voimaan siirtymäajan jälkeen. Yhdysvallat ja Britannia ovat jo päättäneet tuontikiellosta.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on kuitenkin vihjannut siihen suuntaan, että tuontikieltoa EU:hun ei ole tulossa. Sen sijaan pohdinnassa ovat ainakin tuontitullit ja öljymaksujen ohjaaminen sulkutilille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan