Ravintola-alalla on pulaa työvoimasta ja opiskelijoista, ja nyt Suomessa kokeillaan jo terassi­tarjoilijoiden pikakoulutusta

Lukuisat ravintola-alan työntekijät ovat vaihtaneet alaa koronatilanteen takia. Jatkuvat ravintoloihin kohdistuneet sulkutoimet vaikuttivat merkittävästi myös alalle opiskelemaan hakeutuvien määrään. Esimerkiksi Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa hakijamäärät vähenivät noin puolella. Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa.

Erzsébet Kovács ja Daimar Otepalu harjoittelivat ennen pääsiäistä alkoholijuomien mittausta Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) opetuskahvilassa. Unkarista Suomeen noin vuosi sitten muuttanut Kova'cs aikoo suurtalouskokiksi. Hän haluaa opiskella alalle, jolta löytyy töitä. Otepalu opiskelee oppisopimuksella baarimestariksi.

28.4.2022 11:53

Ravintola-ala on elpynyt kevään aikana nopeasti korona-ajasta. Paikoin asiakasmäärät ovat olleet ravintoloissa jopa suurempia kuin pandemiaa edeltävänä aikana.

Tilanne on kuitenkin haastava, sillä moni alalla työskennellyt siirtyi muihin töihin korona-aikana. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön (Mara) toimitusjohtaja Timo Lappi arvioi Aamulehdelle helmikuussa, että alalta on poistunut korona-aikana ainakin 10 000 työntekijää, mutta määrä voi olla myös huomattavasti suurempi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita