Ravintolat vapautuivat korona­rajoituksista, ja myynti on nyt paikoin jopa vuotta 2019 hurjempaa – ”Selkeästi kaveriporukoilla ja perheillä on tarve päästä juhlistamaan”

Ravintoloiden myynti on paikoin jopa korkeammalla kuin vuonna 2019. Alaa huolestuttaa nyt työvoimapula.

Ravintola-ala odottaa vapuksi ja äitienpäiväksi kovaa myyntiä. Klassikkoravintola Kappeli Helsingin Esplanadilla avautuu vappuna lounastajille remontin valmistuttua. Kuvassa ravintolan kanta-asiakas Lilu Nissinen.

25.4. 17:00

Koronarajoituksista vapautuneissa ravintoloissa valmistaudutaan kevään juhlakauteen luottavaisin mielin. Esimerkiksi S-ryhmän ravintoloissa vapun ja äitienpäivän varauskirjat näyttävät jo melko hyviltä ja moni paikka tullaan myymään täyteen. Vappu ja äitienpäivä ovat perinteisestikin olleet hyviä ravintolapäiviä.

”Kun tässä on korona-aikaa takana, niin selkeästi kaveriporukoilla ja perheillä on tarve päästä juhlistamaan näitä juhlia yhteisen pöydän ääreen”, sanoo SOK:n ravitsemiskaupan kentän ohjauksesta vastaava johtaja Juha Lindholm.

Samanlaisissa tunnelmissa ollaan myös ravintolakonserni NoHo Partnersilla: sen ravintoloihin on tehty runsaasti varauksia molemmille päiville.

”Viime viikolla olleet lämpimät ilmat ovat selvästi houkutelleet ihmiset ulos koronakoloistaan ja elämä jatkuu”, sanoo toimitusjohtaja Aku Vikström.

Ravintola-ala näyttää kaiken kaikkiaan olevan palaamassa normaaliin. S-ryhmän ravintoloissa myyntiluvut ovat huhtikuussa olleet jo korona-aikaa edeltävällä tasolla. Johtaja Juha Lindholm huomauttaa, että loppuvuodesta on edessä todennäköisesti myös ensimmäinen pikkujoulukausi kolmeen vuoteen ilman rajoituksia.

”Kyllä ravintoloiden osalta hyvää vuotta odotetaan. Jos ei sitten mitään yllättävää koronan vuoksi tule”, hän sanoo.

NoHo Partnersilla myyntiluvut ovat jopa jo hieman ylittäneet vuoden 2019 tason. Toimitusjohtaja Vikströmin mukaan kyse on osittain patoutuneesta kysynnästä, joka saattaa vielä tasaantua.

”Tällä hetkellä isommissa kaupungeissa ruokaravintoloihin on käytännössä mahdoton saada pöytää, jos ei sitä varaa etukäteen. Eli ollaan hyvinkin tällaisessa eurooppalaisessa ilmiössä jo kiinni.”

Samanlaisia näkymiä loppuvuodelle ennakoi myös Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö (Mara). Muutaman kuukauden takaisen kyselyn mukaan ravintolakysyntä olisi palaamassa ennalleen, vaikka etätöiden jatkuminen näkyykin lounasravintoloiden myynnissä.

Koronalla on kuitenkin edelleen heijastuksia ravintola-alaan. Maraa huolestuttaa erityisesti työvoimapula, sillä järjestön laskujen mukaan tuhansia ravintola-alan työntekijöitä on vaihtanut alaa pandemian aikana.

S-ryhmällä on Lindholmin mukaan ollut esimerkiksi kesätyöpaikkoihin vielä hyvin hakijoita, mutta NoHo Partnersilla hakijoita on ollut normaalia vähemmän.

”Varsinkin kesällä, jos kysyntä on kovaa ja on hyvät ilmat, meillä töissä oleva henkilökunta on ison kuormituksen alla, jos emme saa lisäapua näihin ruuhkahuippuihin. Se on se huoli, mikä syntyy: henkilökunnan jaksaminen kovan asiakaspaineen alla”, toimitusjohtaja Vikström sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita